ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Избирателите в Швейцария гласуваха против предсрочното затваряне на АЕЦ

31.05.2014

 

Избирателите от швейцарския кантон Берн отхвърлиха предложението за незабавно затваряне на АЕЦ “Мюллеберг”. Централата ще бъде спряна, както се и планираше, през 2019 година.

 

 

На проведения на 18 май референдум почти 2/3 от избирателите в кантона са гласували против инициативата на група граждани за незабавно затваряне на атомната електроцентрала.

Инициативната група “Мюллебергска мрежа” твърдеше, че продължаването на срока за експлоатация на АЕЦ до 2019 година не е безопасно. Според резултатите от гласуването за незабавно затваряне на АЕЦ са били 137 хиляди и 285 избиратели, а 236 хиляди и 285 избиратели са отхвърлили това предложение.

Операторът на централата -BKW FMB Energy, направи изявление след гласуването направи следното изявление: “Резултатите от референдума показват, че избирателите в кантона Берн вярват на BKW и подкрепят решението за планово спиране на експлоатацията на АЕЦ «Мюллеберг» през 2019 година. BKW се готви за планово спиране на централата в определените срокове”.

През миналата година операторът BKW обяви, че АЕЦ «Мюллеберг» ще бъде спряна през 2019 година, а не през 2022 година, както се планираше първоначално, “поради политическата и правна неопределеност”.

Единственият на тази централа енергоблок с “кипящ” реактор и електрическа мощност 372 MW е въведен в експлоатация през 1972 година, като плановият му срок за експлоатация (като се отчита ПСЕ) изтича през 2022 година.

Операторът също съобщи, че през оставащите години за експлоатация на централата се планират редица проекти за модернизация. Като цяло се планира да бъдат вложени около 200 милиона швейцарски франка, от който 15 милиона ще бъдат насочени към “приоритетни мерки за модернизация”, включително мерки за усъвършенстване на циркулацията на топлоносителя и на системите за охлаждане на басейна за отлежаване на касетите с ОЯГ.

Швейцарският ядрен форум коментира резултатите от референдума така “еднозначният резултат от гласуването показва, че населението не иска спешно да се откаже от ядрената енергетика по политически съображения. Бернските избиратели дадоха да се разбере, че те вярват на оператора на АЕЦ, работещ под надзора на Швейцарския инспекторат по ядрена безопасност (ENSI), който е способен да обезпечи безопасната експлоатация на АЕЦ”.

Швейцарското федерално правителство вече е наясно със съдбата на петте енергоблока, които сега произвеждат 40% от енергията на страната. След завършване на експлоатацията им нови ядрени мощности няма да се строят. Това решение беше взето като ответна реакция на аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. Последният енергоблок трябва да бъде спрян през 2035 година.

Непрекъснато се обсъждат варианти, какво може да ги замени. Същевременно “зелените” предлагат да се установи пределен срок за експлоатация на ядрените енергоблокове 45 години, в резултат на което последната АЕЦ в страната ще бъде затворена през 2029 година, няколко години преди обявения от правителството срок. Референдумът по този въпрос засега не е насрочен.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/05/29/49240

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари