ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ: въпросът за използване на американското ядрено гориво на украинските АЕЦ изисква щателна оценка

30.05.2014

 

Възможността да  се използва американското ядрено гориво на атомните електроцентрали в Украйна изисква щателна оценка на безопасността, считат от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Пи-рано от Министерството на енергетиката и въгледобива на Украйна заявиха за необходимостта да се диверсифицират доставките на ядрено гориво за украинските АЕЦ, с цел да се намали зависимостта от един доставчик, който сега е руската компания ТВЭЛ.

Украинският „Энергоатом“ и компанията „Westinghouse“ се договориха за продължаване на договора за доставка на американско ядрено гориво до 2020 година за украинските АЕЦ. Експертите виждат в това решение на Киев заплаха за ядрената безопасност в региона.

“Всяко изменение в доставките на гориво за АЕЦ изисква щателна оценка на безопасността и изпитания. За всяка подобна модификация е необходимо одобрение от националния надзорен орган, като се отчитат националните закони, съответните правила за безопасност и най-добрите практики в отрасъла”, - се казва в съобщението на МААЕ.

Както по-рано заяви ръководителят на секцията за експлоатационна безопасност на ядрените установки в МААЕ Мирослав Липар (Miroslav Lipar), бързата замяна в украинските атомни електроцентрали на горивото руско производство с американско е навъзможна.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

One Response to МААЕ: въпросът за използване на американското ядрено гориво на украинските АЕЦ изисква щателна оценка

 1. TSO on 30.05.2014 at 11:34

  http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/247268

  …у разі прийняття Україною рішення щодо переходу на використання на вітчизняних АЕС палива американського виробництва (наразі використовуються російський аналог), то, з точки зору МАГАТЕ – це неможливо…

  * (наразі використовуються російський аналог) – в момента се използва руски аналог

  В официалния руски вариант на същата Държавна инспекция за ядрено регулиране на Украйна „скобките“ липсват.

  http://www.snrc.gov.ua/nuclear/ru/publish/article/247406

  Познавайка в дълбочина украинските бит, култура и душевност, докато Америка плаща дори и МААЕ не може да бъде пречка за каквото и да било. А е много важно американската мечта да е мечтата на мечтите.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари