ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – Rolls Royce ще замени AREVA при модернизацията на АСУ ТП на АЕЦ Ловиза

10.06.2014

 

Компанията „Fortum“ прехвърли договора за модернизация на АСУ ТП на АЕЦ “Ловиза” на британската компания „Rolls Royce“.

 

 

Това е поредният удар по групата AREVA, която по-рано изпълняваше дейностите по модернизацията на финландската централа.

По-рано компанията TVO поиска 5 годишна отсрочка за подаване на заявка за получаване лицензия за построяване на четвърти блок  на АЕЦ “Олкилуото”, посочвайки като една от причините забавянето на построяването на блока „Олкилуото-3″ с реактор EPR.

Консорциумът AREVA/Siemens подписа договор за модернизацията на АСУ ТП на двата блока на АЕЦ “Ловиза” с реактори ВВЭР-440 през 2005 година. Очакваше се работата да завърши през 2014 година, като всичките дейности да бъдат извършвани по време на плановите спирания на блоковете за презарядка.

До 2008-2009 година консорциумът успешно се справяше с модернизацията на системите за управление на реакторите и с редица мероприятия по модернизацията на системите за управление на спомагателните системи.

Обаче при изпълнението на следващия етап от договора модернизация на системите за безопасност, БЩУ и пълномащабния тренажор се натъкна на трудности, водещи до забавяне на работата. Финландският възложител се съгласи да бъде преразгледан графикът и срокът за завършване на модернизацията беше удължен до 2018 година. Обаче, по-късно стана ясно, че и той няма да бъде спазен.

От компанията „Fortum“ нямат претенции към технологиите на консорциума – „Teleperm XS“ и SPPA T2000. Въпреки това, сроковете за модернизацията прекалено се проточиха. По тази причина, „Fortum“ и консорциумът се договориха за намаляване на обема на дейностите консорциумът ще изпълни отделни проекти, но няма да изпълни договора докрай.

От своя страна, заменилата консорциума компания „Rolls Royce“ се ангажира да довърши оставащия обем от дейности по модернизацията до края на 2018 година.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. Според добре информирани читатели на AtomInfo.Bg, технологиите „Teleperm XS“ и SPPA T2000 за реализиране на новите решения на АСУ ТП се внедряват успешно в Русия от AREVA/Siemens при модернизацията на трети и четвърти блок на Колската АЕЦ с реактори ВВЭР 440.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари