ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Белоярска АЕЦ – ход на пусково-наладъчните работи на IV блок

28.05.2014

 

Дейностите на етапа физически пуск на реактора БН-800 и подготовката на енергийния пуск на IV блок на БАЕЦ вървят по график

 

 

В реакторът БН-800 към 26 май са заредени 286 горивни сборки, от тях 264 топлоотделящи касети с ядрено гориво и още 22 сборки, задействани в различни системи, включително и в автоматичната защита. Още 93 касети се намират в барабана със свежи касети и се готвят за зареждане в реактора.

 

 

В зданието на реактора продължават пусково-наладъчните работи: на бокса за отмиване с механизма за предаване на отработилите сборки, индивидуалните изпитания на механизмите на системата за презареждане на реактора.

В машинната зала на главния корпус на енергоблока продължава монтажът на турбината К-800-130. Телата на лагерните опори №№ 1,2,3,4,5 са поставени на щатните места, като са подравнени в хоризонтална и вертикална посока по оптическата ос на турбината. Поставени са на щатните места върху временни опори корпусите на трите цилиндри ниско налягане. Поставен е цилиндътвисоко налягане, монтирани са елементите за уплътняване на оста на вала. Лагерните опори №№ 1-5 са поставени на постоянните пластини, след което е направена контролна проверка на линията на вала. Монтирани са лопатките на пета степен на роторите за ниско налягане.

Също в машинна зала продължава монтажът на помпите, друго оборудване и тръбопроводите на различните системи, свързани с турбината. Изпробва се работоспособността на електроприводната арматура, наладката на измерителните канали, продувка на монтираните тръбопроводи, вибрационно обследване и обкатка на помпите и вентилационните агрегати, развъртане на електродвигателите на празен ход и други пусково-наладъчни работи.

За етапа на “Енергиен пуск” на четвърти блок са подготвени и утвърдени 2224 работни програми, а още 167 програми се намират на етап доработване и съгласуване. Секциите на разпределителните устройства собствени нужди с напрежение 6 kV и 0,4 kV, резервните трансформатори за собствени нужди и щитовете за постоянен ток са готови за подаване на напрежение за собствени нужди на енергоблока по проектна схема.

На откритото разпределително устройство ОРУ-500kV се работи по системите за защита и автоматика на главните трансформатори, по автотрансформаторите за връзка с ОРУ-500/220 kV и по друго силово оборудване.

Б.Р.  Уверен съм, че никой от читателите не е виждал на живо ядрено гориво (топлоотделящи сборки) за реактори на бързи неутрони. Аз също не съм.  Затова ви предлагам една снимка. Ако се питате защо изглеждат толкова масивно, една от причините е в агресивната среда на топлоносителя и по-високите механични и термични натоварвания.

Източник: http://www.seogan.ru/raboti-po-fizicheskomu-pusku-reaktora-bn-800-beloyarskoiy-aes-vipolnyayutsya-po-grafiku.html  

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари