ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК – прессъобщение на АЕЦ “Козлодуй”

25.05.2014

 

На 25 май 2014 г. приключи плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй”. След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране и получено одобрение от председателя на АЯР, блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната в 10 часа.

 

 

В рамките на годишния ремонт, започнал на 20 април, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове. Реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с пълно натоварване на мощността в съответствие със съгласувания график с „Електроенергиен системен оператор” ЕАД.

Б.Р. Малко информация за любознателните неспециалисти.

На снимката виждате панорама на машинна зала (МЗ) на пети блок. Червеният цилиндър в ляво е турбогенераторът (ТГ), който преобразува механичната енергия в електрическа. Бялото съоръжение в дясно е турбината, която преобразува топлинната енергия на парата в механична.

В проектите за новите поколения енергоблокове машинна зала се нарича “турбинен остров”, докато реакторното отделение (РО) сега вече е “ядрен остров”.

Номерацията на основните съоръжения е обща за централата, затова обозначението на ТГ, което виждате на снимката започва с 9. Първите 8 турбогенератора са на спрените малки блокове.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари