ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – правителството ще обсъди въпроса за даване на разрешение за съоръжаване на АЕЦ Ханхикиви-1 през лятото

21.05.2014

 

Въпросът за получаване на разрешение за построяване на АЕЦ Ханхикиви-1 в Пюхяйоки ще бъде внесен за разглеждане от правителството до средата на юли, предава финландската теле-радио компания Yle.

Към този момент чиновниците от министерството на труда и икономическото развитие на Финландия очакват експертната оценка на Центъра по радиационна безопасност.

Обществените обсъждания по проекта завършиха на 16 май. Критиците на проекта се вълнуват, преди всичко, увеличаването на дела на руската собственост в компанията Fennovoima. В момента руската компания Росатом владее около 30% от акциите на Fennovoimа. Делът на финландските собственици е около 50% от акциите на компанията. От министерството на икономическото развитие считат, че болшинството от акциите на Fennovoima трябва да се запазят за финландската страна, отбелязва Yle.

В частност, се съобщава, че руската страна е готова да увеличи делът на своята собственост, но председателят на финансовата комисия на парламента Маури Пеккаринен е против това, доколкото Росатом ще достави оборудването на АЕЦ, а след това ще доставя и ядреното гориво за централата.

 

Парламент на Финландия

През февруари финландската компания Fennovoima представи в министерството на заетостта и икономиката на страната отчет по ОВОС на проекта за построяване в Пюхяйоки на АЕЦ Ханхикиви-1 с руски реактор ВВЭР-1200 („АЭС-2006″). От компанията считат, че съгласно ОВОС построяването на атомна централа в Пюхяйоки е напълно допустимо.

 

Компанията „Русатом оверсиз“ (дъщерна фирма на “Росатом”) и финландската „Fennovoima“ подписаха договор за построяване на АЕЦ Ханхикиви-1 в края на декември 2013 година. „Fennovoima“ получи лицензията за строителството още през лятото на 2010 година.

RAOS Voima Oy е дъщерна компания на ЗАО «Русатом Оверсиз», влизаща в състава на Държавната корпорация «Росатом», закупи 34% от акциите на Fennovoima през март 2014 година. Главният акционер на Fennovoima – компанията Voimaosakeyhtiö SF има намерение да запази контрола си над 66% от акциите.

Източник: http://www.seogan.ru/finskie-vlasti-rassmotryat-vopros-vidachi-razresheniya-na-sooruzhenie-aes-xanxikivi-1-letom.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари