ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Великобритания продължава програмата за преработване на ОЯГ от чужбина

24.05.2014

 

В Япония е докарана четвъртата голяма партида високоактивни РАО от Великобритания. Всички РАО, които се получават в резултат на преработването на ОЯГ, трябва да бъдат върнати в Япония до края на десетилетието.

 

 

Корабът Pacific Grebe е докарал в 5 големи контейнера 132 бидона остъклени РАО. Транспортирането е станало покрай нос Добра Надежда и през югозападната част на Тихия океан.

Pacific Grebe, който се отнася към категорията плавателни съдове INF 3, сертифицирани да превозват плутоний или ОЯГ с всякакво ниво на радиоактивност.

Той е собственост на компанията Pacific Nuclear Transport Ltd, която е основен акционер на международната ядрена служба (INS), и принадлежи на Агенцията на Великобритания по извеждане от експлоатация на ядрени обекти (NDA), под управлението на която влизат Селлафилд и други обекти на британското “ядрено наследство”.

 

 

В пристанището на Онагава, товарът е бил прехвърлен на автомобилен транспорт. След което е бил разтоварен в хранилището -Japan Nuclear Fuel Ltd в Роккасе-Мура.

 

 

Отпадъците, останали в резултат на преработването на ОЯГ от японските АЕЦ, са били преработени в цеха THORP на комплекса в Селлафилд с цел намаляване на обема им и извличане на материалите, които е възможно да бъдат използвани повторно. Високо-активните продукти на делението се имобилизират в матрица от бор-силикатно стъкло, поставена в метален кожух (обвивка). Тази форма става за постоянно погребване и може да се разглежда отделно както от средно-активните отпадъци, които са по-малко сложни за управление, така и от урана и плутония, който могат да бъдат използвани в горивния цикъл.

Този транспорт беше последен в рамките на програмата за връщане на съхраняваните във Великобритания отпадъци от преработването на ОЯГ в страната откъдето произлизат.

В десетгодишната програма участват, освен Япония, също Холандия, Германия, Швейцария и Италия. Като цяло програмата включва 11 транспорта с общо количество 1850 бидона. Първият транспорт беше извършен през 2010 година.

Франция, която също оказва услуги по преработване на ОЯГ, има своя подобна програма. Връщането в Япония на РАО от ОЯГ, преработено във Франция, е завършено през 2007 година.

Като цяло започвайки от 1995 година в Япония от Европа са извършени 16 подобни транспорта.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/05/19/48981

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари