ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ се работи за продължаване на сроковете за експлоатация на АЕЦ до 80 години

29.05.2014

 

Компанията „Dominion Resources“ прави предварителни проучвания относно възможностите за продължаване на сроковете за експлоатация (ПСЕ) на своите енергоблокове до 80 години, пише Richmond Times-Dispatch“.

 

Компанията експлоатира шест блока в американските щати Вирджиния и Коннектикът АЕЦ „Millstone“, „North Anna“ и „Surry“, всяка по два енергоблока с реактори PWR. Сега всичките блокове на компанията имат лицензии за експлоатация до 60 години.

“Ние сме уверени, че тези блокове могат да бъдат прелицензирани за още 20 години тоест да работят по 80 години. Ние проучваме какво трябва да направим за да съхраним експлоатационната им годност за тези още 20 години”, - съобщи прес-секретарят на „Dominion“ Рик Зюрхер.

 

АЕЦ Surry

От шестте блока на компанията най-скоро свършва 60 годишният период на експлоатация на „Surry-1″ това ще стане през 2032 година. Най-късно от всички свършва лицензията на „Millstone-3″ – до 2045 година.

В щата Вирджиния ядрените енергоблокове  осигуряват 42% от общото производство на компанията „Dominion“ в този щат. компанията е най-големият производител на електроенергия във Вирджиния.

“Ядрените енергоблокове във Вирджиния са нашите работни площадки. Те дават най-евтината електроенергия и се считат за ценните ни активи”, - казва Зюрхер.

Средната възраст на стоте действащи американски блока е 34,7 години. Досега 73 блока в страната имат действащи лицензии за работа до 60 години. Регулаторът разглежда заявките на още 18 енергоблока за аналогично ПСЕ.

От Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ поясняват, че ограниченият срок (40 години) на първоначалните лицензии се обяснява не с технически, а с икономически и антимонополни съображения. Все пак от регулатора признават, че част от оборудването на блоковете е проектирано за 40 годишен срок на експлоатация.

Източник: http://atominfo.ru/newsh/o0987.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари