ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” предлага да осигури финансиране на строителството на новите блокове в АЕЦ “Темелин”

17.05.2014

 

 

Руският „Росатом” не спира да полага усила в стремежа си да получи поръчка за разширяването на АЕЦ „Темелин” в южна Бохемия, въпреки че през април държавният енергиен концерн на Чехия (CEZ) отмени търга за това.

Както беше съобщено пред средствата за масово осведомяване в понеделник (12 май), „Росатом” предлага да поеме финансирането на проекта, като предостави съответния кредит. По този начин „Росатом” може да получи поръчката без търг.

„Руската страна винаги се е стараела при всяка възможност да предостави на чешкия партньор цялата информация, която се отнася за проекта „Темелин”. Разбира се, ставаше дума и за възможността за предоставяне на кредит от руска страна”, потвърди представителят на „Росатом” Леош Томичек пред всекидневника Lidove noviny, според който неофицалните преговори по темата вече са започнали.

Ако този сценарий бъде осъществен, то това ще означава, че Чехия ще последва примера на Унгария, която по силата на правителствено решение се договори с руската страна за изграждането на два енергоблока в АЕЦ „Пакш”. Това стана без търг, с кредит на стойност 10 милиарда евро, отпуснат от руската страна.

Въпреки това, министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка настоява за прозрачна процедура по избора, за да бъде осигурена конкуренция на цената и качеството.

По-сдържан беше министърът на промишлеността и търговията Ян Младек, който отговаря за политиката в областта на енергетиката. „Ние наблюдаваме с интерес как ще завърши унгарската история. След това ще преценим какво да правим”, заяви Младек.

Източник: www.tt.com

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари