ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна съгласува използването на американското гориво в ЮУАЕЦ

21.05.2014

 

Решението за използване на доработените касети на американската компания Westinghouse на трети блок на ЮУАЕЦ е вече съгласувано

 

 

Това се казва в отговора на ГИЯРУ на запитването на изданието „Экономическая правда (ЭП).

“Към днешна дата от ГИЯРУ е съгласувано концептуално техническо решение “За въвеждане на ТВС-WR с усъвършенствана конструкция на трети енергоблок на ЮУАЕЦ”, - се отбелязва в отговора.

От инспекцията също отбелязват, че съгласно действащото законодателство не е предвидено лицензиране от страна на ГИЯРУ на ядреното гориво за АЕЦ и издаване на отделна лицензия за него.

Както е известно американската Westinghouse и руската „Росатом“ отдавна се конкурират за доставяне на ядрено гориво за украинските АЕЦ.

По-рано „ЭП“ съобщи, че през декември 2014 година Westinghouse ще поднови доставките на вече доработените касети с ядрено гориво.

Първата партида след съгласуването с ГИЯРУ ще започнат да зареждат на трети блок на ЮУАЕЦ.

Новият ръководител на ГИЯРУ Сергей Божко заяви, че всичко това ще се случи по време на планово-предупредителния ремонт (ППР), който ще завърши през януари 2015 година.

За да стане сделката възможна, действащият договор между „Энергоатом“ и шведското подразделение на Westinghouse Electric Sweden AB за доставяне на ядрено гориво за украинските АЕЦ беше продължен с пет години. На 11 април 2014 година страните решиха, че договора ще действа до 2020 година.

Това се превърна в победа за американската компания, която вече много години се опитва да доставя ядрено гориво за Украйна.

В частност, беше поставена точка в разследването на инцидента, по време на който една от партидите с американско гориво не беше използвана, въпреки че беше вече поставена в АЗ на реактора.

Руснаците се опитват да докажат, че касетите на Westinghouse са непригодни за реакторите на АЕЦ работещи в Украйна.

Сега вече новата украинска власт се съгласи, че американското гориво е качествено.

Източник: http://www.epravda.com.ua/rus/news/2014/05/13/451677/ 


Б.Р. Тази украинска новина е много неточна, както казват осведомените източници има прекалено много “журнализъм”, а струва ми се и политика.

Всъщност регулаторът засега не е давал разрешение за зареждане на горивото.

ГИЯРУ е утвърдила само «Концептуальное техническое решение», което е разработено още през 2013 година. То се отнася за използването на ТВС-WR на трети блок на ЮУ АЕЦ. Това е същността на отговора на ГИЯРУ: http://eimg.pravda.com/files/2/e/2e9b182-pro-podannya-informacii.pdf

Концептуалното техническо решение, примерно, съответства на “пътна карта”. Обосноваването на безопасността на зареждане на ТВС-WR не е завършено чакат се резултатите от експерименталната проверка в завода на Westinghouse в Швеция, които трябва да бъдат включени в документацията по обосноваването.

Регулаторният орган не може да излиза със заключение, че горивото е “качествено”. Той може да съгласува (или да не съгласува) техническото решение за зареждане на касетите ТВС-WR.

Мнението на ГИЯРУ ще бъде съобщено, чак след като експертите на инспекцията получат и анализират пълната документация по обосноваване на безопасността на зареждането.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари