ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За касетите с ядрено гориво откровено – в памет на приятеля и съратника

15.05.2014

 

Предлагам ви статията на Иван Васильченко заместник главен конструктор на ОКБ „Гидропресс“, написана специално за AtomInfo.Ru. Прочетете внимателно втората част, няма да съжалявате!

 

И до сега в архива на публикациите на AtomInfo.Ru от 2008 година можете да намерите статията “    за касетите откровено”, където ние със С.Н.Кобелев изказахме мнението си относно конструкцията на горивото за ВВЭР-1000.

Тази тема изглежда твърде тясна, обаче, не е. Даже Президентът на Русия се изказа  за това във връзка с доставянето в Украйна на гориво на фирмата Westinghouse.

В тази статия наред с качествата на конструкциите се правеше и прогноза за бъдещето, по какъв път трябва да се върви при разработването и усъвършенстването на активните зони на ВВЭР. Тази прогноза се основаваше на опита и увереността на хората, за които тази тема е предмет на цялата им производствена дейност.

От тогава изминаха 6 години. Съвсем не на време напусна живота Сергей Кобелев. Не разбирам как ти Серьога, успя да направиш два инфаркта на 48 години. Сега остана само твоята снимка, посмъртно. Без черна рамка значи си жив!

 

Сергей Кобелев

През всичките тези години щателно се прикриваше въпроса за проблемите с ТВСА. Те се обясняваха с какво ли не: с лошото наследство от предишната конструкция, с неблагоприятните свойства на реактора; обещаваше се, че ето вече с новата модификация всичко ще се поправи.

В хора от обещания по странен начин се сливаха гласовете на Клиента, Доставчика, Разработчика. Къде ще възразяваш! Но нали сме възразявали! И за това има доказателства.

Казвахме им господа, има друга конструкция, която изменя ситуацията на качествено ново ниво. Това е  конструкцията (ТВС-2), която в продължение на шест години потвърждава своето недостижимо за всяка от модификациите на Westinghouse техническо (и съответно икономическо) ниво.

Всичките нови проекти (АЭС-2006, ВВЭР-ТОИ) са разработени с активна зона на базата на тази конструкция значи, че всички са осъзнали предимствата и. Китайците бързо съобразиха и я внедриха на своите блокове с ВВЭР-1000. А Украйна и България (Чехия също) упорито не искат да се откажат от това, което не дава на специалистите от експлоатацията да спят спокойно.

На този фон,разбира се, Westinghouse се пропуква! И макар тяхната конструкция да е дори по лоша, кой там ще разбере, как и до каква степен. Главното това е предишната (б.р. руска) с недостатъци.

За неспециалистите ще кажа следното. Разбира се втори Чернобил няма да се случи. На първо място, благодарение на добрата конструкция на реактора и реакторната установка ВВЭР-1000 като цяло. Второ, приближаването към ядрена авария няма да стане изведнъж, а ще става година след година толкова забележимо, че само самоубийци няма да го видят и да се намесят в този процес.

Мене ми е жал за колегите от украинските АЕЦ. Те виждат и разбират всичко. Те успяха да се “задавят” с американските касети (както, впрочем, и чехите до момента, когато изхвърлиха всичкото американско гориво от двата блока на АЕЦ Темелин).

Огромни проблеми с презарядките, а съответно допълнителни престои! Вижда ли го някой това в Киев!? Особено, при сегашната обстановка. А по-нататък ще става още по-зле.

Американците могат да намалят дефектирането на касетите при презареждането им в АЗ на реакторите, но устойчивостта на формата им по време на експлоатацията така просто не се осигурява. Така ще минат няколко години в ентусиазъм, за да се стигне отново до нищото (разбитому корыту).

Източник: Иван Васильченко для AtomInfo.Ru

Б.Р. АЕЦ “Козлодуй” също ще премине на новите касети, но трябва да доизгорят наличните запаси от ТВСА. Във всички случаи, повишаването на топлинната мощност на 104% ще бъде съпроводено с преминаване към някоя от модификациите на ТВС-2.

За да спестя гадаенето на любителите на конспирациите, ще споделя, че имам записано интервю с един интересен и добре информиран събеседник. Когато го дешифрирам, може би ще го публикувам.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари