ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бизнес съветът САЩ-АСЕАН призовава Конгреса да подкрепи ядреното споразумение с Виетнам

13.05.2014

 

 

Бизнес съветът САЩ- АСЕАН ( USABC ) е водеща пропагандна организация на американските корпорации, които действат в рамките , или имат бизнес интереси в страните-членки на АСЕАН, призова Конгреса на САЩ да подкрепи споразумението за сътрудничество в ядрената енергетика с Виетнам , което беше предоставено на органа преди няколко дни (http://atominfo.bg/?p=25032).

След одобряване на споразумението от Конгреса, Виетнам ще стане първата страна от групата АСЕАН с работеща атомна електроцентрала.(Б.Р. Това твърдение коренно противоречи на http://atominfo.bg/?p=24084. С други думи, рибата е в морето но те залагат тигана на огъня).

“ Един от основните фактори, затрудняващи развитието на икономиките от Югоизточна Азия е достъпът до безопасни , надеждни източници на енергия „, отбеляза Марк Мили, вицепрезидент на USABC (политика) , който познава, Малайзия и другите страни от АСЕАН много лично.

“В действителност, разширявайки ядрения си потенциал, Виетнам може да задоволи тази потребност чрез по-нататъшна диверсификация на енергийните си източници на екологично устойчива база, за която също се оказва, че има потенциал да подкрепя работните места в САЩ и износа, -добавя Мили.

USABC твърди, че неговите членове , в световен мащаб , генерират над САЩ $ 6,0 трилиона приходи и осигуряват работни места за повече от 13 милиона души.

Членове на USABC са някои от най-големите американски корпорации , които осъществяват стопанска дейност в региона на АСЕАН , като се започне от новодошлите в региона, до старите, утвърдени фирми , които работят в Югоизточна Азия повече от 100 години. USABC поддържа офиси в Куала Лумпур , Банкок, Ханой, Джакарта, Манила и Сингапур , освен централата си във Вашингтон и един офис в Ню Йорк.

USABC посочи, че споразумението за ядрената енергия с Виетнам ще бъде по същество продължаване на всестранно партньорство , подписано от президентът на САЩ Обама и виетнамският президент Чьонг Тан Санг по време на посещението на последния в Съединените щати през октомври 2013 година.
 Позовавайки се на данни, предоставени от Института за ядрена енергия, USABC заяви , че споразумението с Виетнам може да генерира допълнителен износ от САЩ на стойност между 10 и 20 млрд.долара, създавайки хиляди нови работни места в Америка.

Виетнам се очертава като един от ключовите партньори на САЩ в жизнено важния регион на АСЕАН. От USABC казат , че разширяването на партньорството с Виетнам , включително и мирното използване на ядрената енергия , ще доведе до осезаеми за икономиката и сигурността ползи .

Конгресът на САЩ започна в четвъртък ) преглед на ядреното споразумение с Виетнам в гражданската област. Поддръжниците на сделката подчертават неговата икономическа значимост , като посочват, че то ще стимулира износа на стойност милиарди долари, ще създава нови работни места , а също и ще увеличи влиянието на САЩ в региона, който се очертава като перспективен колективен пазар за около 600 милиона души.

Както е известно, споразумението е било изпратено до Конгреса на 24 февруари тази година за по-нататъшно одобрение , след като президентът Обама даде своето одобрение за него.

От Конгреса се изисква да завърши своя преглед в рамките на 90 дни. Ако той не повдигне никакви възражения, споразумението ще се превърне в закон.

След преминаването му в Конгреса, Съединените щати ще могат да продават реактори и ноу -хау във Виетнам , който поема задължението да се придържа към изискванията на САЩ в областта на ядреното неразпространение, и да не обогатява уран.

Споразумението за ядрената енергия бе подписано от държавния секретар Джон Кери и вицепремиерът на Виетнам Фам Бим Мин, който е и министър на външните работи на страната, по време на двустранна среща в кулоарите на срещата на върха на Източна Азия , проведена в Бруней през октомври миналата година.

Според американски източници, виетнамският ядрен енергиен пазар е оценен като втори по големина в Източна Азия , след Китай, като се очаква да нарасне до 50 милиарда долара към 2030 година, който да задоволява над 10% от вътрешното потребление на електроенергия.

Източник: http://www.bernama.com.my/bernama/v7/wn/newsworld.php?id=1037262

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари