ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – за първи път след аварията работник от АЕЦ “Фукушима-1” съди TEPCO

15.05.2014

 

 

Мъжът твърди, че в първите дни след катастрофата от 11 март 2011 година по вина на TEPCO е получил много голяма доза радиоактивно облъчване. Това е първия съдебен иск срещу компанията-оператор на централата от страна на работници в АЕЦ “Фукушима-1”.

“Аз бих искал, да ни бяха предупредили за възможните рискове от облъчване по-отрано. Аз бих искал, компанията TEPCO да подобри условията за безопасен труд на сътрудниците от централата, доколкото в скоро време реакторите няма да бъдат приведени в безопасно състояние”, цитира думите на ищеца вестник Asahi Shimbun.

Работникът от авариралата АЕЦ твърди, че в резултат на небрежността на ръководството на TEPCO той е получил излишни дози радиоактивно облъчване и търси компенсация на стойност 11 милиона йени (около 110 хиляди долара).

Самият ищец на име Шинчи, който е помолил да не му съобщават фамилията, е бил един от тези сътрудници, които 13 дни след катастрофата са били изпратени да полагат кабел в един от енергоблоковете на авариралата АЕЦ. Тогава трима от работниците са били принудени да газят в радиоактивна вода до глезените, в резултат на което са получили доза на облъчване около 180 mSv и са били срочно хоспитализирани. Шинчи не е газив в радиоактивната вода, но е работил около час и половина в непосредствена близост. За това време е получил доза около 20 mSv. Засега сериозни проблеми със здравето му не са фиксирани, въпреки това е бил принуден да напусне работа.

Обаче още през 2012 година ищецът е заявил пред журналисти, че ръководството на TEPCO е знаело за радиационните рискове на централата и е било длъжно да предупреди за това работниците.

Наскоро, през април тази година иск към TEPCO са подали около 80 моряка. Те се опитват да привлекат към отговорност оператора на Фукушима-1 за скриване на факти относно изтичане на радиоактивни вещества и повишен радиационен фон на централата. Много от моряците сега страдат от рак, раждат им се деца с различни вродени заболявания и пороци в развитието. За всичко това те обвиняват повишените дози радиация, които те са получили от АЕЦ, независимо от уверенията на оператора в това, че няма никаква опасност за здравето им.

TEPCO, от своя страна, прехвърля вината за нанесените щети на здравето на американските военни, които, според мнението на компанията-оператор, вместо да правят собствени измервания са вярвали на вестникарски публикации.

Трябва да се отбележи, че подобен иск срещу TEPCO моряците са подавали още през 2012 година, обаче американският съд го е отклонил, доколкото в качеството на отговорна, според мнението на Темида, трябва да бъде не частната компания, а японските власти.

Източник: http://www.seogan.ru/sotrudnik-aes-fukusima-1-vpervie-podal-isk-protiv-kompanii-operatora-avariiynoiy-stancii-tepco.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари