ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Белене” във фокуса на плана за развитие на електропреносната мрежа в България до 2020 година

19.01.2012

Ако втората атомна електроцентрала край Белене се построи, ще има излишък на ток от 8000 до 12 000 GWh годишно. Ако централата не бъде построена, България ще усети недостиг от 2000 до 3000 GWh, който ще започне още след 2015 година, когато трябва да спрат повечето стари централи на въглища, защото не отговарят на европейските екологични изисквания.

Това показва планът за развитие на електропреносната мрежа в България до 2020 г., публикуван на страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

 

 

 Дружеството, което управлява мрежата високо напрежение в страната, е разработило два сценария за развитие на енергийната система – с втората АЕЦ и без нея. Във варианта с излишък на електроенергия трябва предварително да се сключат дългосрочни договори с други държави и токът от “Белене” да се изнася. При втория сценарий недостигът може да се компенсира, ако термичните централи изпълнят всички екологични изисквания, което ще удължи работата на близо 2000 мегавата мощности до 2020 г.

 

Според ЕСО проблем пред развитието на мрежата е рязкото увеличение на вятърните и слънчеви централи. Освен че се строят в райони с неразвита електропреносна мрежа, енергията от тях е нестабилна и системата се нуждае от компенсиращи източници. Това са водните централи, но те не са достатъчни. Проблемът вече се е появил и заради него се е наложило през 2010 и 2011 години да се ограничава работната мощност на АЕЦ “Козлодуй” през пролетта.

 

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1136291

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари