ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Напрежение в активната зона на реактора – поглед от Германия

11.05.2014

 

Предлагам ви една интересна статия на Кристофър Шрадер, публикувана в

 

 

Конфликтът между Украйна и Русия достига и до ядрената енергетика. Трябва ли реакторите на кризисната държава да бъдат експлоатирани с американски горивни касети? Русия предупреждава за катастрофи.

Снимките на атомната електроцентрала в Южна Украйна близо до град Южноукраинск показват истинска идилия.Трите реактора в кървавочервените си стоманени цилиндри може да се видят между слънчогледи на официални снимки на оператора на атомната електроцентрала „Енергоатом“, зад ограждащи цветни лехи или над язовир. Разбира се, слънцето грее.

Но, разгледано политически, би трябвало, обаче, над централата да има тъмни облаци. Два от трите блока понастоящем са символ на конфликта, който разтърсва Украйна. В активните зони на реакторите се намират директно едни до други горивни касети руско и западно производство. Всеки от производителите сега обвинява другия, че застрашава безопасността на централата. И в ядрените реактори на Украйна се води борба за влияние. Русия иска да запази властта си над страната и реакторите, правителството в Киев и операторът на АЕЦ искат да се обърнат към запада.

И без това въпросът за енергията спада към икономическата същност на конфликта. На запад е известен проблемът с природния газ, за който руските доставчици сега искат драстично повишени цени. Същевременно Украйна произвежда почти половината от тока си чрез 15 ядрени реактора руски модел, за които досега е доставял ядрено гориво руският държавен концерн „Росатом“. Изпълняващият длъжността министър-председател Арсений Яценюк вече предупреждава, че Русия иска да използва енергията като „нова атомна бомба“ срещу страната му – на фона на катастрофата в Чернобил, която се разигра през 1986 г., – едно забележително сравнение.

Наистина шефът на „Росатом“в средата на март гарантира снабдяването: „Имаме сложни отношения с Украйна, но нямаше прекъсване и няма да има такова“, е казал Сергей Кириенко съгласно държавната украинска информационна служба. Въпреки това самият Яценюк се е срещнал малко след това с ръководители на американския концерн „Уестингхаус“ в Пенсилвания, съобщава „Уолстрийт джърнъл“; малко по-късно правителството му удължава договорът за доставка с американците до 2020 г. Става дума за ядрено гориво за стотици милиони долара годишно. „Уестингхаус“ иска да покрие до една четвърт от украинските нужди и така да натовари изцяло завода си в Швеция. Договорът свидетелства за качеството на собствените ни изделия, радва се шефът на концерна.

При това положение и отношението между оператора на АЕЦ и американския концерн не е безконфликтно. Нееднократно е имало спор за доставените горивни касети, които уж имали опасни конструктивни грешки. „Уестингхаус“ на два пъти почти избягал от страната; за това, че предприятието сега отново е търсено има по-малко технически, отколкото политически причини.

От Русия вече идват силни протести срещу сделката с „Уестингхаус“. Още в средата на април радиостанция „Гласът на Русия“ излезе със съобщение, че Украйна е на път да предизвика още 15 чернобилски катастрофи. В руските реактори пасвало само руското гориво. Новината е била разпространена по много канали. Дори федералният канцлер Ангела Меркел е получила съответна поща от заместник-председателя на Промишлената комисия на руската Дума Владимир Гусенев.

Горивните касети по принцип са снопове от няколко стотин дълги тънки тръбички – топлоотделящи елементи, които са напълнени с уранови горивни таблетки. Те отдават възникващата при деленето на ядрата топлина на обкръжаващата вода, която протича покрай тънките им стени. Дистанциращите елементи и опорните плочи се грижат за механичната стабилност на горивните касети.

„Уестингхаус“ се опитва от дълго време да навлезе в бизнеса с гориво за руски реактори. В Чехия и Финландия концернът се проваля в това отношение. Проблематично е, че активната зона на руските реактори се различава драстично от конструкцията на западните атомни централи. Горивните касети имат шестоъгълно, не квадратно сечение; разстоянията, наляганията, температурите, добавяните химикали, разположението на регулиращите пръти – всичко е различно. Сякаш немски производител на спортни коли иска да произвежда колянови валове за китайски корабни дизелови двигатели.

Към това се добавя: Горивните касети на „Уестингхаус“ стоят в непосредствено съседство с аналозите си от руски произход, чиято конструкция неотдавна е била съществено променена. На това са били принудени руските доставчици поради продължаващи дефекти. Съгласно отчет на Международната агенция за атомна енергия МААЕ от 2005 г. четири процента от използваните дотогава топло-отделящи елементи са имали течове, една четвърт от тях е трябвало да бъдат отстранени преждевременно от активната зона на реактора – непоносим процент на брак. Ядреното гориво на един реактор, обаче, не се подменя наведнъж, а в продължение на години. Затова касетите на „Уестингхаус“ са се намирали понякога до стари, както и до нови касети на руснаците.

През 2012 г. се стига до скандал: Няколко от поставените едва година преди това американски касети са показали механични повреди.- те са били деформирани. Една такава промяна крие опасност, че в случай на реална заплаха регулиращите пръти не можгат да бъдат спуснати (паднат) достатъчно бързо в реактора, за да се спре ядрената верижна реакция. Операторите на атомната централа е трябвало, както сами признават, за най-силно повредените касети да осигурят замяна от Русия. Тъй като „Росатом“ междувременно е предложил дългосрочен договор за доставка със съществена отстъпка, е изглеждало, като че ли „Уестингхаус“ е изпълнил дълга си и е можело да се оттегли.

Но представителите на американския концерн не се отказват. Те и до днес настояват, че причината за механичните деформации трябва да се търси в съседните руски горивни касети с нова конструкция, като че ли е имало канадска борба в активната зона на реактора. „Те са се огънали с около до 30 mm, далеч извън разчетните граници“, каза говорителят на „Уестингхаус“ Ханс Кортевег. „Затова нашите касети са претърпели малки повреди, които обаче никога не са засегнали топлоотделящите елементи, а винаги само външните части“. Още през 2013 г. касетите на „Уестингхаус“ с леки изменения са разрешени отново от ядрения регулатор и използвани. Новата конструкция, която конкретно отчита проблемите с руските касети, все още се намира понастоящем за разрешение при ядрения регулатор (ГИЯРУ).

Не е чудно е, че руският производител ТВЕЛ – дъщерна фирма на „Росатом“ – яростно възразява на това представяне на нещата. „Имаше механични повреди в касетите на „Уестингхаус“, цитира отрасловата служба „Platts Fuel“ ръководителя на ТВЕЛ Петер Лавренюк. Компанията му през 2012 г. е настоявала да участва в разследването на проблемите с изделията на конкуренцията. След като им е отказано, руснаците са отказали по-нататъшната гаранция за техните горивни касети, ако се експлоатират заедно с американските, казват немски ядрени експерти. За тях в основата на проблема лежат конструктивни грешки на „Уестингхаус“.

Предвид на конфликта с Украйна мнозина специалисти се питат дали наистина все още е възможна обективна оценка. Обезпокоително е друго съобщение. Министър-председателят Яценюк в средата на април е уволнил „по собствено желание“ дългогодишната председателка на държавния ядрен регулатор и я е заменил с предишен заместник, който последно е бил ръководител в компанията-оператор „Енергоатом“. Той е компетентен и неопетнен – такова е впечатлението, което са получили представителите на немското дружество за безопасност на реакторите за човека при предишното им сътрудничество.

Новият ръководител на държавният регулиращ орган наистина сега решава по молбата на предишната си компания – между другото кои горивни касети може да се използват. „Човек може само да се надява, че ГИЯРУ първо ще анализира реалните рискове, а не политическата ситуация, когато взема решението си“, казва Борис Костюковски от Института по енергетика на Националната академия на науките в Киев.

Оригинал на статията: Напрежение в активната зона на реактора

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари