ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бойко Борисов: Държавата се готви да загуби арбитража за АЕЦ „Белене“

09.05.2014

 

Драгомир Стойнев: Бившият премиер да си мери приказките за съдебния спор

 

 

Управляващите се подготвят да загубят арбиртажното дело в Париж за АЕЦ „Белене“. Това заяви днес председателят на партия ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус“. Според него един от най-големите проблеми в момента е, че държавата е на път да загуби иск за 1,8 млрд. евро – пари, които ще бъдат платени от всички българи, смята Борисов. Според него делото в момента умишлено се води към загуба.

„В същото време, една година Станишев и компания не подписват договора за „Белене“, защото ако го подпишат, няма да има дело. Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн. лева, обещаха, че ще правят „Белене“. Ако подпишат днес за „Белене“, отпада арбитражът в Париж“, смята още бившия премиер.

Борисов заяви, че подкрепя идеята за Европейски енергиен съюз, защото в момента „братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа“. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа, смята още той.

„Винаги съм казвал, че България има огромни източници на газ. В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ. Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа. Огромни количества газ има в Европа, допълни Борисов.

По думите му партия ГЕРБ подкрепя на 100% строителството на газопровода „Южен поток”, но, спазвайки европейското законодателство. Според него това значи да се даде възможността и български газ да тече по тръбите на „Южен поток”. „Защо не се съгласяваме с това? Какво против имаме? Не е ли това наш национален интерес?”, попита риторично Борисов.

 

 

Настоявам Борисов да мери внимателно думите си, за да не вреди на България в арбитража за „Белене” и да не пречи на „Южен поток” и да ни остави да свършим работата”, заяви малко по-късно през деня енергийният министър Драгомир Стойнев. „Фактите са категорични – проектът „Белене” бе спрян по време на управлението на Борисов, проектът „Южен поток” бе забавен пак по време на управлението на Борисов, припомни министърът, който бе на посещение във Враца.

Пред местния бизнес там той отново припомни основната идея на програмата за реиндустриализацията на правителството. Тази програма може да се осъществи чрез достъп до финансов ресурс, инвестиции в човешки капитал и развитие на иновациите. Отчетеният икономически растеж през последните месеци е показателен за правилния път и новия тип политика, която води сегашното управление, допълни Стойнев. „ГЕРБ допуснаха много грешки и в икономиката, и в енергетиката и за съжаление продължават да показват слабост и като опозиция. Тази държава има нужда от консенсус по важните теми, а не от дребни партийни игри”, посочи още Стойнев.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , , ,

One Response to Бойко Борисов: Държавата се готви да загуби арбитража за АЕЦ „Белене“

  1. Красимир Христов on 27.05.2014 at 14:48

    Днес ИНТЕРфакс публикува едно интерено интервю с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев: http://www.interfax.ru/txt.asp?sec=1483&id=378176

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари