ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Маршаловите острови съдят в Хага ядрените държави

30.04.2014

 

Атол Бикини

Тихоокеанската държава е отправила иск в Международния съд в Хага против девет ядрени държави, включително и Русия. С такова изявление излезе в четвъртък, 24 април министърът на външните работи на Маршаловите острови Тони де Брум, съобщава The Washington Post.

“Нашият народ пострада от катастрофалните и непоправими вреди от това оръжие, и ние се кълнем да се борим така, че никой повече на Земята да не изпитва отново върху себе си неговите ужаси”, - казва ръководителят на външнополитическото ведомство на страната.

Маршаловите острови обвиняват страните от “ядрения клуб” в грубо нарушаване на международното право. Според мнението на властите на републиката, девет държави се занимават с увеличаване на своя ядрен потенциал вместо да се разоръжават. По приблизителни оценки, през следващото десетилетие ядрените държави ще изразходват повече от един трилион долара за усъвършенстване на своите арсенали. Властите в тихоокеанската република, населението на която е около 53 хиляди души, имат намерение не да търсят компенсации, а реални действия за разоръжаване.

Маршаловите острови имат намерение да се съдят със страните от “ядрения клуб”, в който влизат САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан и КНДР, а също и Израел, който не признава притежаването на ядрено оръжие. Отделен иск е подаден към администрацията на президента Барак Обама и към Националната администрация по ядрена безопасност на САЩ.

Ядрените изпитания на Маршаловите острови са започнали през 1946 година. За 12 години САЩ са извършили на територията на републиката тестове на 67 заряда с различна мощност. Контролът за изпълнението им е извършван от американската военна база Кваджалейн. На полигона на атола Бикини по различно време са били взривени 23 ядрени бойни заряда със сумарна мощност над 42 мегатона. Именно там през 1954 година са извършвани изпитанията на първата американска водородна бомба под кодовото название “Браво”.

Мощността на взрива е била еквивалентна на хиляда бомби, като тези хвърлени над Хирошима и Нагасаки. В резултат от взрива по-голямата част от територията е радиоактивно замърсена. След 14 години САЩ обявиха атола за годен за обитаване.

Въпреки това много жители на Маршаловите острови страдат от онкологични заболявания, предизвикани от последствията от ядрените изпитания. През 2007 година пострадалите са получили компенсации в размер общо на 1 милиард долара. Обаче парите така и не са достигнали до получателите, във връзка с това, че САЩ не е финансирала достатъчно фонда , за изплащане на компенсациите.

Три години по-късно атолът Бикини е включен в списъкът на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Източник: lenta.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари