ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното гориво на Westinghouse – мнение на експерта еколог

28.04.2014

 

Известният еколог, основател и съпредседател на “Greenpeace” в СССР, Алексей Яблоков споделя опасенията по повод на “горивната революция”, която устройват майдановските власти на украинските АЕЦ.

 

 

 - Дрогото важно нещо е, че да има паника по този повод не си заслужава. В действителност Украйна още преди няколко години (при управлението на Виктор Ющенко) се настройваше за преориентиране на доставките от Росатом към Westinghouse. Тогава американците продадоха на Киев ТВС-W, които не станаха за експлоатация на реакторите ВВЭР-1000 от съветски тип. От друга страна, Westinghouse е високо-технологична компания. Те са допуснали грешки при изчисляването на конструкцията на горивните касети, но могат да ги поправят. Чисто технически това е възможно.

 - Доколко е разумно да се учиш да правиш бомба “по метода на пробите и грешките”?

 - Разбира се, това е сложно и скъпо, но е възможно. Икономически това е неизгодно. Американското гориво не само не е по-евтино от руското, но и сега вносните горивни сборки трябва допълнително доработват (доводить до ума). Проблемите са с габаритите на “монтажните гнезда” в кошницата на реактора. Разходите за разработване и усъвършенстване на конструкцията няма как да не повлияят на цената им. В крайна сметка касетите на Westinghouse ще станат още по-скъпи.

Вярно е, че сега Украйна съществува на кредит. Така, че на Киев, в същност, му е безразлично, колко ще струва. Всичко това, разбира се, е чиста политика.

 - Как оценявате състоянието на ядрения отрасъл на Украйна в светлината на последните събития?

То не може да не предизвиква съмнения. Стареещите атомни електроцентрали, човешкият фактор такива проблеми има и в Русия. В крайна сметка Русия и Украйна са две “отломки” от съветската ядрена енергетика. Но в Украйна проблемите се усложняват от политическата и икономическата ситуация. Същевременно даже луди хора няма да тръгнат специално да взривяват АЕЦ предвид дългосрочните последици за цялото човечество.

Източник: http://www.amic.ru/news/262987/

Б.Р. Алексей Яблоков е член-кореспондент на Руската академия на науките (РАН). От 2000-та година е съветник по Източна Европа, Северна и Централна Азия и вицепрезидент на Международния съюз по опазване на природата (Швейцария).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари