ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Токио беше представен робот за работа по време на извънредни ситуации на АЕЦ

22.04.2014

Днес в Токио имаше презентация на съвременен робот с поетичното име „Сакура-1″. Това съобщава телевизия NHK. Новият робот е предназначен е предназначен за използване по време на аварии на АЕЦ, когато присъствието на хора в зоната на радиоактивно заразяване е невъзможно.

Разработката е дело на изследователи от Техническия университет на префектурата Тиба съвместно със сътрудници от едно от промишлените предприятия в префектура Канагава. Според информацията на телевизията, може да се експлоатира както на земята, така и под водата. Машината се управлява дистанционно, с помощта на обикновен джойстик, контролирайки ситуацията на екрана на монитора. Както твърдят разработчиците, новото изделие превъзхожда всички предишни аналози, които бяха използвани при ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) на АЕЦ “Фукушима-1”.

Една от особеностите на „Сакура-1″,според думите им, е това, че този модел е работоспособен и в случай на изтичане на радиоактивна вода на дълбочина до 1 метър. Машината е защитена и от проникване на прах. Използването на акумулатори от нов тип е увеличило времето за автономна работа. „Сакура-1″ може да слиза и да се качва по тесни стълби с наклон до 45 градуса, пише вестник Санкей. Освен това машината може да се върти около оста си на малки по площ участъци. Според специалистите, тези качества са много необходими в условията на АЕЦ.

Габаритите на робота спрямо другите модели също са намалени. Ширината му е около 40 сантиметра, а дължината от порядъка на 50сантиметра.

Роботът е оборудван със съвременни камери с висока разрешаваща способност, който ще помагат на оператора да анализира ситуацията в района на бедствието.

Специалните датчици, монтирани на „Сакура-1″, снемат данни за радиационния фон и температурата на околната среда.

NHK съобщава още, че новият робот вече е предаден в един от научните центрове на японската префектура Фукуи. Там се изследват, включително и способите за противодействие при извънредни ситуации на АЕЦ.

Източник: http://www.rg.ru/2014/04/17/sakura-site-anons.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари