ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕСО модернизира системите си за управление на мрежата с 16 млн. лева

18.04.2014

 

16 млн. лева (8,2 млн. евро) ще даде Електроенергийният системен оператор за модернизация и обновяване на системата SCADA/EMS на Централното диспечерско управление.

Това става ясно от предварителното обявление за започнатата тръжна процедура. Половината от средствата за това обновление са отпуснати от Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на мощности в АЕЦ Козлодуй (KIDSF), а другата половин са средства на ЕСО. В документацията е записано още, че общия бюджет на проекта е 8,2 млн. евро, а допълнително ще бъдат отпуснати 150 000 евро за консултантски услуги.

Възлагането на поръчката за модернизация се очаква да стартира през второто тримесечие на 2014 г. Договорите са в няколко направления. Единият е за монтаж и въвеждане в експлоатация на система за наблюдение, контрол и управление SCADA на четири опорни пункта за управление на подстанции. Прогнозната му стойност е 1,2 млн. евро. Вторият договор ще е за модернизация на системите за наблюдение, контрол и управление (SCADA/EMS) на ТДУ (териториално диспечерско управление) „Запад”, ТДУ „Изток”, ТДУ „Север” и ТДУ „Юг”. Очакваната стойност тук е 4,2 млн. евро.

С отпуснатите средства ЕСО възнамерява да изгради и диспечерска тренажорна система за 400 000 евро. За изграждане на резервен център за съхранение и обработка на данните в ЦДУ пък ще бъдат отпуснати до 1,2 млн. евро.

Също толкова средства ще бъдат дадени за изграждане на информационна платформа за прозрачност за системния оператор.

Периодът за изпълнение на договорите се очаква да е между 12 и 24 календарни месеца, последвани от Гаранционен период. За консултантските услуги, срокът на договора се очаква да е 36 календарни месеца, става ясно още от поръчката. Възлагането ще се извършва в съответствие с политиките и правилата на ЕБВР, допълват от ЕСО.

Припомняме, че договорът за модернизацията на SCADA системата бе подписан в енергийното министерство през януари тази година. Тогава Винс Новак, ръководител на департамент „Ядрена безопасност“ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) парафира споразумението заедно с изпълнителният директор на ЕСО Шишман Чаушев. Сумата отпусната от ЕБВР е за 4,1 млн. евро.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари