ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Разходите по проекта mPower ще бъдат намалени

21.04.2014

 

 

Компанията Babcock & Wilcox (B&W) ще намали разходите по проекта за атомна централа с малка мощност (АЦММ) mPower.

В края на 2012 година компанията B&W получи грант от министерството на енергетиката на САЩ за развитие на проекта за малък реактор.

По-рано интерес за придобиване на шест модула mPower изрази генериращата компания TVA. След полоучаването на федералната безвъзмездна помощ B&W се надяваше да привлече към проекта нови клиенти и инвеститори.

Но това не стана: “имаше интерес от страна на клиенти, имаше интерес и от страна на инвеститори, но никой не постави подписа си под договор”.

От сега нататък компанията B&W ще свие разходите си по mPower до не-повече от 15 милиона долара годишно. Компанията също води преговори с TVA и министерството в опитите си да се изработи план за реструктуриране на проекта.

Освен това, както съобщава WNN, в ръководството на дъщерната фирма „Generation mPower“, създадена за развитието на проекта са извършени кадрови промени. Кристофър Моури е напуснал президентския пост, а на мястото му е застанал Уилям Фокс.

 

Проектът mPower е леководна енергийна установка с пасивни системи за безопасност и подземно разположение. Тя ще се произвежда б съществуващите заводи на B&W и ще се доставя на мястото за експлоатация с железопътен транспорт.

От компанията B&W определят своя проект като “истинско поколение 3+“. Той ще работи със стандартни горивни касети за PWR, разбира се малко по-къси. Предполага се. че презареждането на активната зона ще се извършва един път на пет години. Всичкото ОЯГ за 60 годишната експлоатация ще се съхранява в специализирано помещение на централата, също под земята.

Както и повечето перспективни проекти, mPower трябва да се реализира в модулно изпълнение с възможност на една площадка да бъдат монтирани от 1 до 10 модула. Капиталните разходи за mPower се оценяват на 5000 долара или по-малко за инсталиран киловат, тоест, са сравними с разходите за АЕЦ с голяма мощност.

Компанията B&W планира да построи първите два модула с mPower до 2020 година.

Интерес за закупуване на шест модула е проявила енергийната компания TVA. през лятото на 2010 година B&W създаде съвместно с „Bechtel“ компанията „Generation mPower“ за проектиране, лицензиране и търговска реализация на mPower.

Източник: AtomInfo.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари