ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse е разочарована от отмяната на конкурса за АЕЦ Темелин

17.04.2014

 

Компанията „Westinghouse“ е разочарована от отмяната на процедурата по конкурса за построяване на два блока на АЕЦ “Темелин” в Чешката Република. За това се съобщава в прес-съобщението на американската компания, публикувано на 14 април 2014 година.

 

 

    „Westinghouse Electric Company е дълбоко разочароване от решението на „CEZ, a.s.“ да прекрати конкурса за Темелин по време на завършващия етап от процедурата, се казва в прес-съобщението.

„Компанията също отбелязва, че прекратяването на конкурса отрича значителните ползи за безопасността, екологията и икономиката, вътрешно присъщи на технологията AP-1000® и бизнес-модела “Купуваме там, където строим” (Buy Where We Build™), изповядван от компанията”.

„Westinghouse“ се надява да бъде продължена дискусията по “алтернативните варианти, които “биха позволили на Чешката Република да реализира ползите, които „Westinghouse“ е способна да предложи на другите пазари”.

Конкурсът за строителството на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” с перспектива за построяване на още три блока в Чехия и Словакия беше обявен през есента на 2009 година. Документи за участие в търговете подадоха „Westinghouse“, AREVA и чешко-руският консорциум -„Шкода-JS“, АСЭ и ОКБ „Гидропресс“.

В началото на октомври 2012 чешката енергийна компания CEZ (организатор на конкурса) изключи AREVA от списъка на участниците поради несъответствие на предложението на групата с условията на конкурса. Групата AREVA оспорва отстраняването си.

На 10 април 2014 година компанията CEZ отмени конкурса обяснявайки решението си с “неспокойната обстановка” в европейския енергиен сектор.

Източник: AtomInfo.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари