ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


WANO може да повлияе на ситуацията с горивото за АЕЦ на Украйна – експертно мнение

16.04.2014

 

Украинските специалисти след инцидентите на ЮУ АЕЦ забраниха използването на американското гориво. Решението отново да се използва горивото производство на Westinghouse експертът Михаил Рылов счита за абсолютно политическо.

 

 

Специалистите от Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) могат да окажат съществено влияние за промяна на решението на Украйна за използване на своите атомни електроцентрали американско гориво, защото това създава заплаха от ядрена авария, счита директорът на Между-отрасловия експертно-сертификационен и контролен център за ядрена и радиационна безопасност Михаил Рылов.

Украинската НАЭК „Энергоатом“ и компанията Westinghouse се договориха за за продължаване на договора за доставка на американско ядрено гориво за АЕЦ в Украйна. Преди няколко години стана разхерметизиране на топло-отделящи елементи производство на Westinghouse, след което Чехия се отказа от услугите на този доставчик.

През 2012-2013 година на два енергоблока на ЮУ АЕЦ бяха фиксирани нарушения в работата на топло-отделящите сборки американско производство. Изясни се, че тези нарушения са били предизвикани от конструктивни недоработки на Westinghouse.

“Отсъствието на техническа експертиза на горивото носи на първо място рискове, свързани с ядрената и радиационната безопасност. Украинските специалисти вече, честно казано, показаха, как се отнасят към американското гориво, когато след инцидентите на ЮУ АЕЦ забраниха използването му. И решението то отново да се използва е абсолютно политическо решение”, - каза Рылов пред РИА Новости.

Според думите му, да повлияе за изменение на позицията на Украйна относно американското гориво може WANO.

“Там има техничари. Те могат да задават много точни технически въпроси, бе за обръщат изобщо внимание на политиката. Когато се провеждат мисии на WANO на АЕЦ, те задават именно такива въпроси. Ако ръководството на надзорния орган на Украйна и нейните ядрени енергетици успеят да отговорят категорично на въпросите на WANO относно горивото, тогава те наистина са молодцы. Но аз мисля, че те няма да успеят да отговорят на всичките въпроси относно горивото”, - счита експертът.

Той добави, че след това в ситуацията може да се намеси и МААЕ като “политически орган”.

“Но да не забравяме, че тази организация е създадена за стимулиране на използването на ядрената енергия. Докато целта, която преследва WANO,- това е безопасност, безопасност и пак безопасност. Според мен, именно WANO може да изиграе решаваща роля в създалата се ситуация”, - отбеляза Рылов.

Източник: http://ria.ru/world/20140414/1003892881.html#ixzz2ysvy9DSL

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари