ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


4 млрд. лв. са дълговете на НЕК според ГЕРБ, министерството отрича

15.04.2014

 

Текущите задължения на НЕК са 4 близо 4 млрд. лева. Това съобщи днес бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев след срещата си със заместник-министъра на економиката и енерегетиката Иван Айолов. Не виждаме смисъл информацията за общите задължения на НЕК към края на 2013 г. и към 31 март 2014 г. да се крие, защото това не е сън, за да се размине, коментира Добрев.

Той обясни, че народните представители на практика не са получили отговор на питането си за финансовото състояние на държавната електрокомпания. „Нищо не получихме. Оправданието бе, че зам.министърът няма мандат от министъра да ни даде тази информация, но стана ясно, че те са се чули по-рано и са уговаряли детайли за нашата среща. Текущите задължения на НЕК по наша информация надхвърлят 1 милиард лева, като общите задължения на НЕК са близо 4 милиарда лв.”, каза Добрев.

По думите му, миналата седмица са получили отговор, който дава частична информация за това, какви са задълженията към производители на енергия, но в същото време информацията е била така манипулирана, че да скрие задължения прехвърлени на БЕХ. Той даде за пример задълженията на АЕЦ „Козлодуй”, които са намалени с 200 милиона лв. като е показано, че едва ли не НЕК е погасил тези 200 милиона на АЕЦ „Козлодуй”. „Истината е, че това е цедирано вземане, което е прехвърлено от АЕЦ „Козлодуй” към БЕХ, а информация за задълженията на БЕХ няма. Целият спор е за това, че в решенията на регулатора е приет дефицит от стотици милионни левове, като този дефицит е липса на средства, които никой няма”, каза още Делян Добрев. „Знаете, че се получи писмо преди няколко седмици от ЕК, което предупреди за наказателна процедура, заради намесата на ДЕКВР в един чисто търговски спор. В момента ДЕКВР се използва за бухалка на НЕК, за да заплашва ЕРП-тата”, посочи Добрев.

На въпрос с какви причини е отказана информацията,  Добрев отговори: „Притеснява ги това, че в рамките на 6 месеца задълженията са нараснали в рамките на 600-700 милионна лева”.

Припомняме, че на заседанието на комисията по енергетика на 9 април изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова трябваше да съобщи пред депутатите какво е настоящото финансово състояние на НЕК. До това обаче не се стигна, тъй като по думите на председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай всички депутати ще получат писмен отговор от страна на ръководството на електрическата компания.

Междувременно от Министерство на икономиката и енергетиката съобщиха, че „по искане на депутати от Парламентарната комисия по енергетика към Народното събрание на 10.04.2014 г. е входиран от „Националната електрическа компания“ ЕАД писмен отговор за задълженията на електрическата компания към доставчици на ел.енергията“.  В тази връзка народните представители от ГЕРБ следва да са запознати с правилника на Народното събрание и реда на получаване на информация от парламентарните комисии, се казва в съобщението.

Според данните, предоставени от МИЕ в периода от 2009 г. до юни 2013 г. задълженията на НЕК са нараснали с 605 млн.лв., като тази сума не включва допълнителните близо 400 млн.лв., дължими по заема на НЕК към БНП „Париба“ с падеж края на май 2013 г.

„Вследствие на водената политика в горепосочения период се наблюдава тенденция на увеличаване на размера на задълженията на НЕК. Към 31 декември 2011 г. при общ размер на задълженията от 2, 238 млрд.лв., същият се е увеличил с 12,3% и е достигнал 2, 552 млрд.лв.към 31.12.2012 г.

Задълженията на НЕК към 30.06.2013 г. са 1, 897 млрд.лв. и представляват близо 75% от общия годишен размер на задълженията към 31.12.2012 г., което е показател за липсата на финансова обезпеченост на сключените договори с различни контрагенти от страна на НЕК. В НЕК не е бил създаден и механизъм, по който да се определят приоритетните плащания на задълженията по сключени договори, както и техния размер“, се казва в съощението.

„Именно затова, вместо депутатите от ГЕРБ да задават въпроси относно задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, те следва да дадат отговори на въпросите защо НЕК натрупа рекордно ниво на задлъжнялост в периода на тяхното управление и защо са допуснали с действията и бездействията си това да се случи“, пита заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

„Към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 г. Трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители (ЕРП-тата) за заплащане на дължимите суми за ел.енергия, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн.лв. НЕК ЕАД не получава дължимите й суми за електрическа енергия, което от своя страна води до ликвидна криза в дружеството и до невъзможност за ритмично погасяване на задълженията й към производителите на електрическа енергия, което безспорно рефлектира и върху производителите на суровини за ел.енергия“, пише МИЕ.

От справката става ясно, че МИЕ практически има яснота за задълженията до юни предходната година. Остава открит обаче въпросът с дълговете преди 2009 г. и след юни 2013 г. Така например от предоставената справка не става ясно дали и какви дългове е натрупала НЕК през миналата година. Според данните на 3e-news.net спорни са и данните за сумите, дължими от крайните снабдители да зелена енергия.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари