ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран, обогатяване на уран – изявление на МВнР на Русия

16.01.2012

Министерството на външните работи на Русия публикува изявление, в което изразява съжаление по повод започването на дейностите по обогатяване на уран в иранския обогатителен завод “Форду”, разположен край град Кум.

 

“В Москва със съжаление и загриженост приеха съобщението за започване на работите по обогатяване на уран в иранското предприятие в близост до град Кум. Принудени сме да констатираме, че Иран продължава да игнорира исканията на международната общност за намаляване на загрижеността и около ядрената му програма, включително за спиране на въвеждането в експлоатация на обогатителното предприятие край град Кум”, – подчертават от МВнР.

 

“Надяваме се, че в Техеран ще се вслушат в нашето мнение за необходимостта от по-нататъшно тясно сътрудничество с МААЕ и за най-бързо започване на преговори по иранската ядрена програма със “шесторката” без предварителни условия”, – заявяват от министерството.

 

В изявлението също се казва още, че Русия призовава всички страни, противопоставящи се на иранската ядрена програма, да избягват “необмислени и резки стъпки”, които могат да подкопаят перспективите за преговори с Иран, като важен търговски партньор:

“Потвърждаваме, че проблемите, свързани с ядрената програма на Иран, трябва да се решават изключително по пътя на преговорите и взаимно уважителния диалог основан на принципите на поетапност и взаимност”.

 

Това изявление се посрещна не еднозначно от международните наблюдатели. Някой от тях го възприемат, като израз на съжаление, че Русия изобщо е участвала в развитието на ядрената програма на Иран, по-точно в построяването на АЕЦ “Бушер”.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари