ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новото неутрино кръстиха Голямата Птица

18.04.2014

 

Учените успяха да фиксират неутрино с енергия 1000 пъти превишаваща нивото на енергията на сблъскващите се протони в Големия адронен коллайдер

графично изображение на излъчването, възникнало от сблъскването на неутрино с атом на кислорода

 

Неутриното, което първите му откриватели нарекоха Голямата Птица (Big Bird), е прелетело през цялата Вселена преди да се сблъска с кислороден атом в гигантската подземна лаборатория IceCube на Южния Полюс.

Неутриното са “призрачни” частици, които с милиарди преминават всяка секунда през нашите тела, като при това, не влизат в каквито и да са взаимодействия с материята.

За да хванат призрачните гости, на учените се е наложило да конструират гигантски детектор, който са монтирали в ледена шахта на дълбочина 1,5 километра.

Неутринният телескоп IceCube е съставен от 5160 фотодиоди. При голям късмет едно от трилионите неутрино, прелитащи през мрака, може да се сблъска в леда кислороден атом.

Тогава се появява светкавица със синя светлина, а също и други видове излъчване, които да бъдат веднага регистрирани от чувствителните сензори в лабораторията. Интензивността и направлението на полученото излъчване позволяват на учените да изчислят нивото на енергията на неутриното.

В продължение на дълъг период от време специалистите в подземната лаборатория не са успели да хванат нито едно неутрино.

Накрая, през ноември миналата година, след редица важни изменения в настройките на апаратурата, учените са хванали две свръх енергийни неутрино (кръстили са ги “Берта” и “Хенри”), а също така 25 други (със значително по-ниски нива на енергията).

Данните за откриването на третото свръх енергийно неутрино, “Голямата Птица”, са били представени в началото на април тази година на конференция на Американското Физично Общество.

Източник: http://naked-science.ru/article/sci/big-bird-neutrino

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари