ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Panasoniс създаде слънчеви панели с рекорден КПД

18.04.2014

 

Активната изследователска дейност на компанията Panasonic в областта на създаване на високоефективни слънчеви панели съвсе не се оказва безрезултатна.

компанията демонстрира ново поколение подобрени силициеви фотоелементи «HIT», ефективността на които при преобразуването на слънчевата светлина в електрическа енергия достига до 25,6%.

По този начин Panasonic установи нов рекорд сред комерсиалните фотоволтаични панели за масово ползване, които сега се предлагат на пазара.

 

 

в основата на новите фотоелементи е заложен слой от монокристален силиций, покрит с тънки ленти от аморфен силиций. Рекордната ефективност е постигната благодарение на подобренията които са били направени във фирмената хетеропреходна технология. Освен това инженерите са разположили електродите от обратната страна на елементите, което позволява да се увеличи активната част на панела.

Предишният рекорд за ефективност на слънчеви панели от потребителски клас е 24,7% и също принадлежи на продукция на Panasonic. Изследователите ще продължат работата си за да увеличат още този показател.

Не трябва да се забравя, че в лабораторни условия отдавна е преминат прагът за ефективност от 30%, а при някои експериментални разработки е постигнат КПД почти 50%.

Източник: http://supreme2.ru/4847-panasonis-solar/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари