ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бойко Борисов – Не искам сега българите да плащат за скъпата енергия от ВЕИ

15.01.2012

 

 

 

България не трябва да бърза с въвеждането на нови мощности от възобновяеми енергийни източници, поне до тогава, докато технологиите на поевтинеят и не започнем производство на елементи за тях в България, е заявил министър-председателят Бойко Борисов на срещата с членовете на Американската търговска палата в България.

 

“Аз не искам сега българите да плащат за скъпата енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Днес нищо не ни задължава да свързваме към енергийната система ветрогенератори и слънчеви паркове, защото те са много скъпи”, – казва Бойко Борисов.

 

Той е напомнил, че България се е задължила до 2020 година делът на ВЕИ в енергийния микс да достигне 20% и е уверил, че страната ще изпълни обещанието си.

 

Упрекнал е големите компании, които “не случайно насочват дейността си към производството на зелена енергия”, защото тя се изкупува задължително по 580 лева за MWh, а произведената от АЕЦ “Козлодуй” – по 42 лева за MWh.

 

Интересът на българските граждани е поради скъпата зелена енергия да не се повишава постоянно цената на тока. Ние имаме срок до 2020 година, а и тогава технологиите непременно ще станат по-евтини, е заявил пред журналистите след срещата министър-председателят, и е добавил, че бизнесмените сигурно ще го упрекнат за смелото изказване.

 

“Трябва да знаят своите възможност и да спрат натиска над министрите и ДКЕВР в тази насока. Аз съм този, който иска българският гражданин да не плаща скъпа енергия”, добавя министър-председателят.

 

Източник: http://www.newsbg.ru/ekonomika/100-ekonomika/3440-pravitelstvo-bolgarii-budet-ogranichivat-razvitie-v-strane-zelenoj-energetiki.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари