ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Защо новото ръководство на страната смени курса относно американското ядрено гориво? – експертно мнение

14.04.2014

 

 

Сега новото киевско ръководство, забравило отрицателния опит от експлоатацията на касетите на Westinghouse в Украйна и по света, заключенията на ГИЯРУ, отново се връща към въпроса за замяна на руското гориво с чуждестранно, поставяйки под заплаха не само своята енергетика, но и ядрената безопасност в региона. При това положение ръководителят на ГИЯРУ Елена Миколайчук, която заемаше принципна позиция, беше принудена да подаде оставка.

Изменението на позицията на Украйна може да преследва минимум три цели, две от които са достатъчно очевидни.

        Първата е конюнктурно-политическа: украинското проамериканско ръководство активно разчиства пътя на американската частна компания. Представителите на Westinghouse многократно напомняха, че продължаването на договора с Украйна е крайно важно за натоварване на мощностите на шведския завод на компанията (който единствен в света произвежда адаптирани за ВВЭР горивни касети извън пределите на РФ) и продължаване на работата му. Намеренията са след продължаване на договора алтернативно на руското гориво да получат също Чехия и България.

        Втората е икономическа: украинците се опасяват от увеличаване на цените на руското ядрено гориво и искат да го заменят с американско, избягвайки по този начин монополната зависимост от РФ. Имайки предвид, че новата власт няма пари за построяване на нова атомна електроцентрала по западен дизйн (през 2013 година Виктор Янукович заяви, че Украйна има намерение да строи нови ядрени енергоблокове за гориво неруско производство), затова нямат възможност да вървят по пътя на Индия или Китай, където нови блокове строят и френската AREVA и американската Westinghouse и Русия. Като нов междинен, но безопасен вариант е строителството на собствен завод за ядрено гориво, но и за него са необходими инвестиции и време.

        Третата е психологическа: Украйна действително няма ядрено оръжие, но има АЕЦ. Наистина, надали някой иска да се повтори Чернобил, но подобна заплаха, произлизаща от Украйна и заключаваща се в използването на некачествено (неподходящо) гориво, може деа бъде достатъчно тежък аргумент при всякакви преговори. Ако Русия осъзнае опасността от замяната на горивото, то това може да бъде използвано като лост в борбата за ниски цени на газа, например.

 

Независимо от всичките преследвани цели, масово използване на горивните касети на Westinghouse Electric Company едва ли ще се получи, нали заплахите от използването на чужди за ВВЭР сборки осъзнаха и съседите на Украйна в ЕС.Обаче решенията, за които те могат да настояват, никак няма да се харесат на проамериканската Рада. Тези решения добре се виждат в Литва (Игналинска АЕЦ) и в България -малките блокове на АЕЦ “Козлодуй” и провалът на проекта “Белене”, както и на “Богунице” в Словакия.

Условието за влизане на тези държави в ЕС беше затварянето на ядрени мощности. Такова решени ще бъде безкрайно изгодно за ЕС, нали след затварянето на украинските АЕЦ, надвисва заплаха от ядрена катастрофа, а европейските производители ще получат възможност да продават на Украйна електроенергия. Могат да посегнат и на урановите находища на територията на Днепропетровски и Кировоградска област.

Именно такъв вариант на кризисно за Украйна развитие на събитията е напълно вероятен при продължаване на активните действия по диверсификация на доставките, защото ако Русия бъде изтласкана от украинския пазар на ядрени материали ще се появи един сложно разрешим проблем съхраняването на ОЯГ (сега то се връща в Русия), европейските приятели на Украйна мощности за преработката му и, главното, желание да преработват ядрени отпадъци нямат.

По-скоро, с тази игра Украйна ще си вкара автогол.

Автор: Иван Капитонов, кандидат на икономическите науки….

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари