ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Използването на американско гориво в украинските АЕЦ може да бъде опасно – експертни мнения

12.04.2014

 

Както стана известно Държавното предприятие „НАЭК „Энергоатом“ и Westinghouse са се договорили за продължаване до 2020 година на действащия договор за доставка на ядрено гориво за украинските АЕЦ.

Предлагам ви реакциите на някой водещи експерти. За съжаление досега не намерих коментар на професионалисти по ЯГ нито от Westinghouse, нито от украинска страна или пък от Чехия, където американските касети са печално известни.

 

Академик Ашот Саркисов, един от най-големите експерти по безопасност на ядрената енергетика и лауреат на премията “Глобална енергия”, разказва РИА Новости.

 

 

На времето в чешката АЕЦ “Темелин” имаше случай на разхерметизиране на топоотделящите елементи производство на Westihghouse, след което Чехия се отказа от услугите на този доставчик.

През пролетта на 2012 година и през 2013 година на два енергоблока на ЮУ АЕЦ бяха фиксирани нарушения в работата на касетите тип ТВС-W. Изяснено беше, че тези нарушения са били предизвикани от конструктивни недоработки на Westinghouse.

“Решението на украинските власти за използването на горивото на Westinghouse поради някои конструктивни несъответствия, които обективно намаляват надеждността на активната зона на реакторите, може да се яви като източник за възникване на рискове за ядрената и радиационна безопасност”, - казва Саркисов в интервю за портала на едно от водещите икономически издания Е15.

“Досега, даже по времето на президента Виктор Ющенко, експлоатацията на това гориво, което макар и да беше преминало процеса на лицензиране, се извършваше под строгия контрол на ГИЯРУ. Когато се проявиха дефектите (изкривяване и смачкване) с решение на надзорния орган експлоатацията на това гориво беше спряна и то беше напълно извадено. демонстрираше се макар и формална загриженост за ядрената безопасност, макар че по времето на президента Ющенко откровеният политически курс към американците беше очевиден”, - отбелязва експертът.

Източник: http://ria.ru/world/20140409/1003245667.html#ixzz2yXmyiE6j

 Евгений Акимов, заместник председател на международния съюз на ветераните от ядрената енергетика и промишленост отбелязва, че използването на горивни касети американско производство никак не пасва с руския проект.

 

Използването на украинските АЕЦ гориво на американската компания Westinghouse създава огромни рискове от гледна точка на безопасността за целия регион.

“На АЕЦ в Украйна се експлоатират реактори по руски (съветски) проект. Те са разчетени за гориво, което се произвежда у нас, в Электростал. Използването на топлоотделящи сборки (касети) американско производство по никакъв начин не става за руския проект”, - казва Акимов за РИА Новости.

Според мнението му, използването на горивото на Westinghouse може да доведе до излизане от строя на реакторите на украинските АЕЦ и в крайна сметка до колапс на украинската енергетика. “Това е страшно нещо. Ние можем да получим като резултат “мъртви” реактори. Все пак ядрената енергетика заема 50% от цялата енергетика на Украйна. Това е толкова тежък дял, че ако ядрената енергетика се “срине” поради използване на американското ядрено гориво, страната ще премине на лунно осветление”, - казва Акимов.

Източник: http://ria.ru/world/20140410/1003249518.html#ixzz2yXpBswtv

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари