ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – „Энергоатом“ продължи договора с Westinghouse за доставка на ядрено гориво до 2020 година

12.04.2014

 

Държавното предприятие „НАЭК „Энергоатом“ и Westinghouse са се договорили за продължаване до 2020 година на действащия договор за доставка на ядрено гориво за украинските АЕЦ, се казва в съобщението на транснационалната компания.

“Измененията направени в договора, птредвиждат продължаване на доставките на гориво до 2020 година. Съгласно условията на договора, за изпълнител на който е определена Westinghouse Electric Sweden AB, компанията ще произвежда горивото на свойте производствени мощности в град Вестерос, Швеция”, - се отбелязва в прес-съобщението.

Според думите на президента на Westinghouse Electric Company Данни Родерик, които се цитират в съобщението, продължаването на договора ще позволи на “Энергоатом” да продължи диверсифукацията на източниците за доставка на гориво.

“Ние много се радваме на нашето стратегическо партньорство с „Энергоатом“ и на възможността да помогнем на Украйна да диверсифицира източниците за доставка на ядрено гориво. За подразделението Westinghouse VVER този договор е свидетелство за качеството на нашия продукт, а също така е и едно потвърждение на това, че при неговото използване на ЮУ АЕЦ не е имало никакви проблеми. Това доказа и скорошната обща инспекция на „Энергоатом“ и Westinghouse. Освен това, продължавайки договора, страните са потвърдили, че горивото на Westinghouse може безопасно да се зарежда и използва, независимо от някой технически проблеми с горивото на конкурентната компания”, - каза той.

Както е известно, „Энергоатом“ с цел диверсификация на източниците на доставките на ядрено гориво за украинските АЕЦ съвместно с Westinghouse през 2000 година започна реализиране на проекта за квалификация на ядреното гориво на тази фирма. (Б.Р. Имам спомен, че пробваха да пробият и в АЕЦ “Козлодуй” но удариха на камък).

През март 2008 година „Энергоатом“ сключи търговски договор с Westinghouse Electric Sweden AB (Швеция) за обезпечаване със свежо ядрено гориво от три до шест енергоблока в Украйна с реактори ВВЭР-1000.

Основен доставчик на ядрено гориво за АЕЦ в Украйна е руската компания „ТВЭЛ“. Украйна също сътрудничи с Westinghouse Westinghouse Electric Sweden AB (Швеция) в рамките на подписаният през 2008 година договор за търговски доставки на свежо ядрено гориво (СЯГ) в периода 2011- 2015 година.

„Энергоатом” е оператор на всичките 4 действащи АЕЦ в Украйна. Експлоатира 15 енергоблока с реактори ВВЭР и обща инсталирана електрическа мощност 13,835 GW.

Източник: http://interfax.com.ua/news/economic/200203.html

Tags: , , ,

One Response to Украйна – „Энергоатом“ продължи договора с Westinghouse за доставка на ядрено гориво до 2020 година

  1. TSO on 12.04.2014 at 14:00

    В евентуалния договор за присъединяване на остатъците от Украйна към ЕС ще присъства и дата за прекратяване на промишлената експлоатация на атомните централи, оставащи на територията на бъдещия Європейський Союз / Незалежна Україна. С какво точно неработещо гориво и с доколко увредени активни зони и вътрешнокорпусни устройства ще се случи това е (почти) без значение. Мисията е изпълнена. Американските роби трябва да са най-щастливите роби на планетата.

    Следва да се отбележи, че изборът на Запорожската АЕЦ е леко недалновиден за целите на пилотния проект. С голяма вероятност тази територия става нещо като Приднестровието (буферна зона с активно военно присъствие). Като се вземе предвид и приоритетно рускоговорящите работници на високите нива в експлоатационната йерархия и … едни пари ще се похарчат, едни блокове няма да работят. Обаче, тук става интересно. До момента в Украйна въглищата са номер едно, а мирният атом бе на заден план. Въглищата еднозначно отказват да хранят западенците и ще остава да се разчита на атомна енергия за да няма скоро гражданска война. Но пък 6000 мегавата са в Запорожие (50%) и това си е като минимум режим на тока. Ако по политически причини се даде срок за спиране примерно на Ровненската и Хмелницката и се спуснат неизпълними искания за Южноукраинската, то вече става сложно. Съвсем сложно. За плановете Чернобил да стане главно депо за повърхностно съхраняване на европейските ядрени отпадъци пък се говори съвсем между другото, като за нещо съвсем нормално. То и така там си е пустиня, а немските роби искат да им махнат ядрените отпадъци. За да са също истински щастливи роби.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари