ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вашингтон не е прекратил финансирането на работите по повишаване на нивото на защита на ядрените обекти в РФ

11.04.2014

 

Вашингтон продължава да си сътрудничи с Москва по редица ключови теми на ядрената сигурност, заявиха от посолството на САЩ в Русия.

„Сътрудничеството на САЩ и Руската федерация в ядрената безопасност продължава по редица ключови теми“, се казва в съобщение, публикувано в блога на дипломатическата мисия в Туитър.

 

 

По този начин посолството опроверга информацията, появила се в редица руски медии, че Вашингтон е обявил прекратяването на финансирането на работите по повишаване на нивото на защита на руските ядрени обекти, обяснявайки това решение с несъгласие с действията на Москва по украинския въпрос.

„Цитатът е изваден от контекста. САЩ също така се стремят към сътрудничество с Руската Федерация по въпросите на неразпространението и ядрената безопасност“, пише дипломатическата мисия.

Руските медии цитираха представителя на Националната администрация на САЩ по ядрена безопасност Ан Харингтън: „Ние преустановихме всички работи по физическата защита на ядрените предприятия в Руската федерация. В момента на обектите е монтирано между 40 и 70 на сто от необходимото оборудване, но завършването на работите ще трябва да бъде отложено.“

Беше планирано средствата, отделяни от САЩ, да бъдат изразходвани за монтажа на най-модерните системи за сигурност в предприятията за производство на ядрени материали, завършване на превоза на високо обогатен уран и плутоний към общо място за съхранение и разгръщане на комплекси за охрана в обектите в Озерск и Арзамас-16, се казва в публикациите.

В тях също така се отбелязва, че проектите по обновяване на програмата Нанна-Лугара, които се реализират съвместно от САЩ и Русия, ще бъдат замразени, а средствата, планирани за тези проекти, ще бъдат изключени от бюджета на енергийното министерство на САЩ за 2015 година. Разходите по програмата за Международно сътрудничество и защита на ядрените материали (International Material Protection and Cooperation Program) ще бъдат намалени с 27%.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари