ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кириенко: решенията в ядрената енергетика не трябва да се вземат по политически съображения

11.04.2014

 

Ръководителят на “Росатом” уточни, че решението за зареждане на украинските АЕЦ с американско ядрено гориво може да представлява заплаха за безопасността.

 

Ако изборът на Украйна американската компания Westinghouse Electric Company да доставя гориво за украинските атомни електроцентрали е политическо решение, това може да представлява заплаха за сигурността. Такова мнение е изказал пред журналистите ръководителят на “Росатом” Сергей Кириенко.

“Ние се отнасяме положително към всяка конкуренция и засега в конкурентната борба ние сме печеливши. Важното е само едно в ядреният отрасъл безопасността е абсолютен приоритет. затова основното е това - всички решения да се вземат на базата на обмислени технологични, технически и комерсиални условия, - каза той. Желателно е тук да не се вмесва политиката. Ако решенията в ядрената енергетика започнат да се вземат по политически съображения, това вече представлява заплаха”.

Кириенко напомни, че вече през 2009 година в Украйна е вземано решение за зареждане на АЕЦ с американско гориво.

“През 2010 година започна тестово зареждане, през 2011-2012 година с тези горивни касети възникнаха сериозни проблеми те почнаха да губят геометрията си и да се изкривяват, - разказ той. Тогава ние действително изпитахме голяма загриженост, защото тези реактори са заредени с руски горивни касети, а горивото на Westinghouse Electric Company беше поставено между тях. Това означава, че ние също носим отговорност за всичко което се случва, ние трябва да гарантираме безопасната експлоатация. Ако наред с нашето гориво се намира касета, чиято надеждност не е гарантирана, то това е системна заплаха както за нашата репутация, така и за безопасността”.

Той поясни, че тези централи се намират в близост с РФ, те са построени по съветски проект и в света се възприемат като централи с руски дизайн.

“Тогава ние проявявахме много голямо безпокойство, запитахме украинските си колеги да допуснат наши специалисти да видят, как се държи активната зона, и даже през 2011-2012 година горивната компания ТВЭЛ беше принудена да извести нашите украински колеги, че ако проблемите продължават, а за нашите специалисти не бъде осигурен свободен достъп, то те ще бъдат принудени да снемат гаранциите за руското гориво”, - отбеляза Кириенко.

През 2012 година проблемът беше регулиран в резултат на това, че ГИЯРУ взе решение на базата на резултатите от тези експерименти да забрано по-нататъшната експлоатация на горивото на Westinghouse Electric Company във връзка с нарушаване на техническите изисквания.

“Ние внимателно ще следим ситуацията, - каза Кириенко. На тези блокове се експлоатира руско гориво. Ние носим отговорност за гаранциите по тези доставки и изпълняваме всичките си задължения”.

Той също добави, че в случай когато “решението бъде взето в рамките на стандартната международна логика с проверка на надеждността и със съответните изпитания. Ако според резултатите от тези изпитания всички параметри бъдат спазени, тогава това ще бъде абсолютно нормално”.

“Но, ако това бъде политическо решение, тогава ситуацията ще бъде действително тревожна”, заключи той.

http://itar-tass.com/politika/1110650

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари