ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Държавният департамент на САЩ е удовлетворен от обезпечаването на сигурността на Арменската АЕЦ

17.04.2014

 

Обезпечаването на сигурността на Арменската АЕЦ е обнадеждаващо подобна оценка даде в понеделник ръководителят на департамента за борба с тероризма и използването на оръжия за масово унищожаване към Държавния департамент на САЩ Джеффри Адлам в интервю за радио „Азатутюн“ (Арменската служба на радио “Свобода”.)

Делегацията начело с високопоставеният американски чиновник проведе в Ереван преговори с властите на Армения свързани с борбата с контрабандата на ядрени и радиоактивни вещества. Според резултатите от преговорите Адлам е оценил високо както усилията на правителството на Армения за борба с ядрената контрабанда, така и изобщо сътрудничеството по този въпрос.

“Ние сме много доволни от осигуряването на сигурността на Арменската АЕЦ. В тази централа се използва ниско-обогатен уран, който се намира под много строг контрол. Властите в Армения много добре охраняват тези вещества”, каза Адлам.

Същевременно, той съобщи, че е обезпокоен: “Нашето безпокойство е в това, че контрабандни или престъпни групи могат да превозват през територията на Армения контрабандни ядрени вещества, или пък на “черния пазар” в този регион може да циркулира обогатен уран, останал още от времето на СССР. За това ние разговаряхме с правителството на Армения”, обясни Адлам.

През юли 2008 година във Вашингтон между правителствата на САЩ и Армения беше подписан документ за съвместни действия в сферата на борбата с контрабандните превози на ядрени и радиоактивни материали.

Адлам е съобщил, че по време на посещението в Ереван те са предложили на властите в Армения по-тясно сътрудничество в борбата с ядрената контрабанда. Американската страна е предложила да се направят тренировки за правоохранителните органи и помощ за създаване на специална лаборатория, която да се използва при борбата с ядрената контрабанда.

РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари