ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Япония само 1/3 от АЕЦ е възможно да бъдат рестартирани

18.04.2014

 

Премиерът на Япония Синдзо Абе взе курс към възраждане на ядрената енергетика като основна съставляваща на енергийния баланс на страната. Обаче много от реакторите никога няма да заработят отново.

Според анализите на Reuters, само 1/3 от реакторите ще издържат по-строгите проверки за безопасност, а също сеизмичните, икономическите, материално-техническите и политически препятствия, необходими за рестартирането им.

Това означава, че Япония, вероятно, ще остане в значителна степен зависима от вноса на горива за захранване на своята икономика. Това ще напряга търговския и баланс, който е на минус вече почти две години.

Електро-енергетиката ще се сблъска с огромни задължения по извеждането от експлоатация на енергоблоковете и изплащането на изкопаемите горива.

Японските енергийни компании поради финансовите си загуби се нуждаят от държавно кредитиране. А засиленото изгаряне на въглища означава, че Токио много по-трудно ще постигне целевите показатели за намаляване на емисиите от парникови газове.

До катастрофата през 2011 година в Япония се експлоатираха 54 ядрени енергоблока, даващи 30%  от енергията на страната. Шестте реактора на Фукушима са затворени завинаги.

Експлоатацията на 14 от тях вероятно ще бъде възстановена, съдбата на 17 засега е неизвестна, а оставащите 17 със сигурност ще бъдат затворени. Под внимание при анализа са взети: възрастта на централата, сеизмичните разломи, необходимите допълнителни работи за решаване на проблемите на безопасността, плановете за евакуация и местната политическа ситуация. Това означава, че ядрената електроенергия ще бъде само 10% в баланса на страната.

“Аз мисля, че правителството прави правилни стъпки, възобновявайки работата на най-съвременните енергоблокове на подходящите места, които имат най-голяма локална подкрепа и са далече от центровете на политическа дейност”, - казва Джефф Кингстон, директор за азиатските изследвания в Университета Темпъл. “Това дава възможност да бъдат рестартирани максимален брой реактори”.

Правителството твърди, че даже след като реакторите бъдат признати за безопасни за експлоатация, окончателната дума за рестартирането им ще имат местните власти. Още повече, че това ще донесе нови работни места и държавни субсидии.

През следващите три години правителството, вероятно, ще преразгледа енергийната стратегия на Япония, и ако Абе все още бъде на власт, то може да подтикне страната към построяване на нови ядрени енергоблокове, в замяна на старите, а обществеността може да подкрепи това.

Източник: Япония деловая

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари