ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – кабинетът уволни председателя на ГИЯРУ. На опашката чака главният инспектор

05.04.2014

 

 Министерският съвет на Украйна уволни по собствено желание Елена Миколайчук от длъжността председател на Държавната инспекция за ядрено регулиране  на Украйна (ГИЯРУ). За това става дума в решение на кабинета №281-р от 1 април.

Тя ръководеше ГИЯРУ от февруари 2005 година.

През миналата седмица министерският съвет не утвърди Елена Миколайчук в състава на украинската делегация на съвещанието за разглеждане на изпълнението на задължения по конвенцията за ядрена сигурност.

 

 Източници от правителството съобщават, че се готви заповед за освобождаване на нейния първи заместник Михаил Гашев. Напомняме, че през август 2012 година той сообщи на СМИ, че е забранил използването на гориво производство на Westinghouseв Украйна.

Наблюдателите считат, че новите назначения в ГИЯРУ приятно ще удивят сътрудниците в отрасъла, доколкото в регулаторния орган ще се завърнат професионалистите.

Източник: AtomNews

Tags: , ,

One Response to Украйна – кабинетът уволни председателя на ГИЯРУ. На опашката чака главният инспектор

  1. Красимир Христов on 06.04.2014 at 7:32

    Новите власти в Украйна се обграждат с верни хора на всички нива на държавното управление. ГИЯРУ трябва да решава много важни ПОЛИТИЧЕСКИ задачи. Първата е качване на пиедестала на славата на Westinghouse. Но да не забравяме горчивият им опит с горивото на АЕЦ “Темелин” – Чехия.
    Присъствал съм на няколко срещи на Елена Миколайчук с журнаналисти . Впечатленията ми са за един принципен и отговорен ръководител.
    Колкото до професионализма: тя е инженер-физик, завършила е през 1987 година Московския физико-технологичен институт.
    Кариерата и на държавен служител в Украйна започва през 1991 година като специалист втора категория. На 25 февруари 2005 година е назначена за председател на Държавния комитет за ядрено регулиране на Украйна (ГКЯРУ), след като е преминала последователно през всички степени на развитие. По късно ГКЯРУ беше преименуван в ГИЯРУ.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари