ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атака – внасяме решение за възстановяване на уранодобива

05.04.2014

 

 

Депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов зададе въпрос на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев относно подновяването на работата и добива на ураниева руда.

„Както е известно на територията на Република България има големи залежи от ураниева руда, която в миналото беше добивана и бяха реализирани големи финансови постъпления“, заяви проф. Станилов. В тази връзка, моля да отговорите: „Съществуват ли планове за възобновяване на добива на ураниева руда?“

Министър Драгомир Стойнев отговори, че има първоначален интерес към 10 находища на уран у нас. Интересът идва от международни компании. Според министър Стойнев трябва да се проведе обществен дебат и Народното събрание и Министерски съвет да вземат решение дали да се възобнови уранодобива в България. Икономическият министър смята също, че отварянето на находищата ще доведе до положителен резултат за икономиката.

Проф. Станилов  изрази задоволство от отговора и заяви, че следващата седмица АТАКА ще внесе проекторешение, с което да се възложи на МС да възстанови уранодобива. Той подчерта, че АТАКА е против отдаването на този добив на чужди  концесионери. Находищата трябва да се разработват от държавен консорциум. Относно опасенията от последици от уранодобива върху  околната среда, националистът призова да не се размахва плашилото на екологичната катастрофа, защото уранодобив има на много места по света. Проф. Станилов подчерта, че уранодобивът  у нас е закрит, за да се премахне конкуренцията на висококачествения български продукт.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари