ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – АЕЦ Sanmen-1 – AP1000 – БЩУ е въведен в оперативна експлоатация

02.04.2014

 

Основната контролна зала (по нашата терминология Блочен щит за управление - БЩУ)на първи блок в Sanmen е обявена за напълно въведена в оперативна експлоатация, това маркира един основен крайъгълен камък по пътя към въвеждане в експлоатация на първия в света енергоблок с реактор AP1000.

 

Sanmen_control_room

Работниците от Westinghouse и Sanmen Nuclear Power Company в новосъздадената основна оперативна контролна зала(снимка: Westinghouse)

Обявяването на апаратурата и системите за управление (I & C) от доставчика Westinghouse в експлоатационно състояние на контролната зала идва няколко седмици, след като китайската Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) съобщи за приключването на пуско-наладъчните дейности по контролната зала на блока (БЩУ).

За да бъде приведена в контролната зала на работно състояние, ключовите системи I & C (СКУ), включително контрол на реактора, експлоатационните параметри и индикатори, и системите за контрол трябва да бъдат интегрирани и тествани. Това бе последвано от пусково-наладъчни дейностипо цифровите системи за управление на AP1000 , както и въвеждането в експлоатация на 220 V и 10 kV захранване на системите за подаване на въздух и деминерализирана вода и за другите консуматори на електроенергия.

Старшият вицепрезидент на Westinghouse Automation Дейвид Хауъл описа “ control-room „като крайъгълен камък, като основно постижение за компанията и нейните партньори по проекта Sanmen Nuclear Power Company и SNPTC. „Интеграцията на ключови системи I & C и работоспособността на БЩУ сега ще улесни други ключови дейности за изпитване на първата в света ядрена електроцентрала AP1000″, -каза той.

Строителството официално започна, когато беше излят първият бетон напърви блок на Sanmen през април 2009 година. Четири енергоблока на Westinghouse по проекта AP1000® сега са в процес на изграждане в Китай, по два в Sanmen и Haiyang.

Според оптимистичните планове се очаква първи блок на АЕЦ “Sanmen” да бъде въведен в експлоатация до края на тази година, следван плътно от първи блок на АЕЦ “Haiyang”. За следващите два енергоблока плановете са в рамките на 2015 година да бъдат въведени в експлоатация.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/NN-AP1000-control-room-declared-operational-0104147.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари