ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ и Унгария подписаха споразумение за кредит от 10 милиарда евро за дострояване на АЕЦ “Пакш”

02.04.2014

 

Русия и Унгария подписаха споразумение за предоставянето на кредит за доизграждането на АЕЦ „Пакш“, съобщи пред „Интерфакс“ заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак.

Както вече беше оповестено в началото на март, правителството на Руската федерация одобри отпускането на Унгария на кредит до 10 милиарда евро, предназначен за изграждането и въвеждането в експлоатация на пети и шести енергоблокове на АЕЦ „Пакш“.

Още тогава на Министерството на финансите беше възложено да проведе съвместно с Министерството на външните работи, Министерството на икономиката, „Росатом“ и Външноикономическата банка преговори с унгарската страна и да постигне договорености от името на правителството на Руската федерация за предоставянето на кредита.

Средствата ще бъдат предоставени за 21 години. Унгария ще започне да погасява главницата на дълга след въвеждането в експлоатация на енергоблоковете (плащанията ще започнат от 15 март или 15 септември, непосредствено след въвеждането в експлоатация), но не по-късно от март 2026 година.

Лихвата по кредита от 2014 г. до момента на въвеждане на блоковете в експлоатация (и не по-късно от 2026 г.) е 3,95%, за първите седем години от погасяването лихвата ще е 4,5%, за вторите седем 4,8%, а за третите – 4,95%.

В момента в АЕЦ „Пакш“, която е построена по съветски проект, работят четири енергоблока с обща инсталирана мощност около 2000 MW. Централата е с реактори тип ВВЭР.

Парламентът на Унгария през 2009 г. одобри решение за изграждането на два нови енерегоблока в АЕЦ. През януари тази година, Руската федерация и Унгария подписаха споразумение за сътрудничество в областта на мирния атом, което предвижда изграждането на два енергоблока с мощност1000-1200MW, а също така и договор за доставка на ядрено гориво и за сервизно обслужване.

Източник: Интерфакс

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари