ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – еколози получиха ефективни присъди за проникване в ядрен обект

05.04.2014

 

Ядрен обект Y-12

През тези дни в САЩ си спомнят за ядрената авария, която стана преди 35 години. Тогава на атомната електроцентрала в Пенсилвания поради повреда на реактора се е стопило част от ядреното гориво в активната зона. Минало се е без особено голямо изтичане на радиация. Като причина за аварията се сочи отказ на оборудването.

Днес, според мнението на експертите, на преден план излиза проблема за безопасността на ядрените обекти. Например, група еколози са успели да докажат, че да се попадне в комплекса, където се съхранява обогатен уран за направа на ядрени оръжия, не е никак сложно. Но за борбата си срещу нехайството, което може да струва хиляди, ако ли не и милиони човешки живота, те са получили реални ефективни присъди.

Делото за проникването в ядрения обект се разглеждаше в окръжния съд на щата Теннеси под акомпанимента на хорово пеене. Пееха членовете на американското антиядрено движение “Да изковем от мечовете плугове”, които са дошли да подкрепят своите единомишленици.

Подсъдимите са били трима. Двама 60 годишни мъже и 84 годишната католическа монахиня Миган Райс. През юли по-миналата година те са се промъкнали на територията на свръх секретния Център за национална сигурност Y-12. Именно там се съхранява голяма част от запасите на американски високо обогатен уран. Там също са произведени бомбите хвърлени над Хирошима и Нагазаки.

Да се попадне в охранявания ядрен обект се е оказало невероятно лесно. Външният периметър е бил изграден като обикновена телена ограда. С ножици за метал протестиращите са изрязали отвор, през който са преминали. После през още една ограда и така са преодолели общо 4 прегради.

Били са забелязани чак след 2 часа. През това време групата е развърнала плакати с искане да се унищожат ядрените оръжия, изписала е стените с антивоенни лозунги и даже са натрошили мазилката в един от ъглите. когато се е появила охраната, те са започнали да пеят.

“Те не са си поставяли за цел да причинят на някого вреда. Охранителят, който е пристигнал до тях пръв, е заявил пред съда, че това е станало видно още от пръв поглед. Например, сестра Райс веднага му е предложила нещо за хапване”, - казва членът на движението “Да изковем от мечовете плугове” Пол Манго.

Специалистите определят това произшествие като най-сериозен провал на системите за сигурност в историята на този ядрен комплекс. Центърът Y-12 временно е бил затворен, а охранителната му система е напълно модернизирана.

“Вие можете да одобрявате или не това което е станало на ядрения обект. Но неможе да не признаете, че охраната му не е била осигурена по съответния начин, щом даже старица-монахиня е могла да проникне там. Убеждаваха ни, че ядрената сигурност е на ниво, но явно са ни лъгали”, - твърди адвокатът на осъдените Крис Ървин.

Макар, че и от страна на обвинението се признава, че протестът е имал изключително мирен характер, и ядрените материали по никакъв начин не са били заплашени, съдията не е обърнал внимание на изглеждащите добри намерения на подсъдимите. Нали формално това което са направили е диверсия. Мъжете са получили по над 5 години затвор, а сестра Райс почти 3 години. Монахинята, между другото, за трети път попада в затвора. А полицията я е арестувала над 30 пъти.

“Докато съществува ядреното оръжие, нашата организация ще продължава да се бори срещу него по достъпните ни начини. Това не е последната ни акция”, - казва Пол Манго.

Източник: Первый канал

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари