ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проект на геологично хранилище за радиоактивни отпадъци (РАО) стартира във Франция

12.01.2012

Разработването на проекта за геологично хранилище за високо-активни отпадъци (ВАО) и средно-активни отпадъци (САО) започна във Франция след подписването на договора между френската агенция ANDRA и консорциум от две проектни компании, съобщава „World Nuclear News“.

 

 

Конрактът с продължителност от шест години е бил подписан между агенцията ANDRA, отговаряща за окончателното решаване на проблемите с РАО, и фирмата „Gaiya“. Тя е съвместно предприятие, създадено от „Technip“ и „Ingerop“.

 

Целта на договора е изработване на проект на промишлен център за геологично погребване на РАО, чието название на френски е  CIGEO. Центърът ще бъде място за окончателно погребване на РАО генерирани от ядрената промишленост на Франция.

 

 

 

Първият концептуален проект CIGEO ще бъде подготвен през 2012 година. В следващата година ще започне обществено обсъждане.

 

През 2006 година във френския закон за управление на РАО е било внесено допълнение, което формално е провъзгласило погребването им в дълбоки геологични формации като основно решение на съдбата на дълго-живеещите и ВАО.

 

На агенцията ANDRA е възложено строителството на национално хранилище за такива отпадъци. Законно установените срокове изискват лицензирането на проекта да завърши до 2015 година. Планирано е експлоатацията на обекта да започне през 2025 год.

 

Предполага се, че хранилището ще се разположи под земята на дълбочина 500 метра. За построяването на хранилището предварително е избран района на Мез – Горна Марна (Meuse/Haute Marne), където вече е създадена подземна лаборатория за провеждане на геологични и други научни изследвания.

 

Предполага се, че глинените слоеве в района на предполагаемото строителство ще бъдат надеждна бариера срещу попадането на радиоактивни вещества в околната среда.

 

Проектът CIGEO се създава с разчет за неограничено по време съхраняване на погребаните РАО. Но френското законодателство е поставило допълнително изискване – минимум в периода на първите 100 години да има възможност за изваждане от него на всичките или част от РАО.

 

Откритата обща площ на CIGEO ще бъде около 3000 декара. Центъра се състои от 2 обекта, отстоящи един от друг на няколко километра.

Подземната част на хранилището ще бъде реализирана на модулен принцип  на площ 15 км2.

 

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари