ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Срокът на експлоатация на втори блок на Арменската АЕЦ е удължен с 10 години

01.04.2014

 

Правителството на Армения взе решение за продължаване на срока за експлоатация (ПСЕ) на втори блок на Арменската АЕЦ с 10 години

 

 

Съответното предложение за решение беше внесено миналия четвъртък на заседанието на правителството от министъра на енергетиката и природните ресурси на Армения Армен Мовсисян.

“Във връзка с задръжката на строителството на новия ядрен енергоблок се явява необходимост да бъде продължен планираният срок за експлоатация на действащия енергоблок”, - казва Мовсисян.

Същевременно той добави, че политиката на правителството на страната ще бъде насочена към повишаване на безопасността на Арменската АЕЦ, което се планира в рамките на съответните мерки по ПСЕ. Заедно с това, според думите на министъра, ще бъдат активизирани работите по строителството на новия енергоблок.

При това положение премиерът на Армения помоли Мовсисян да коментира разпространяваната в СМИ информация за отказа на правителството от строителство на нов енергоблок.

“Точно затова аз отбелязах, че в рамките на политиката в тази сфера ние активизираме дейностите, свързани със строителството на новия енергоблок, и задръжките в този процес не зависят от нас, а са свързани със световната икономическа криза и редица геополитически процеси, което не даде възможност да се осигури необходимото финансиране на строителството на тази централа”, - каза Мовсисян.

На съвещанието беше възложено на МФ беше възложено до 1 май тази година да предприеме мерки за реализиране на програмата и подписване на междуправителствено споразумение между Армения и РФ за привличане на кредитни ресурси.

В Армения се планира построяването на един блок с мощност 1000 MW. Според данните наГосатомнадзор, стойността на новия блок на Арменската АЕЦ ще бъде около 5 милиарда долара. През февруари 2012 година Андрей Мовсисян съобщи, че завършването на енергоблока се планира за 2019-2020 година.

Сега действащата ААЕЦ се намира недалеч от град Мецамор, на 20-30 километра на юг от Ереван. Централата е въведена в експлоатация през 1976 година, а през март 1988 година след Спитакското земетресение през декември 1988 година, което отне живота на 25 хиляди души, е била спря   на. Отново е въведена в експлоатация през ноември 19995 година във връзка с острата енергийна криза в републиката. Сега функционира само 2 блок с мощност 407,5 MW.

На 3 септември 2013 година президентът на РФ Владимир Путин заяви според резултатите от преговорите с арменския си колега Серж Саргасян, че Росатом съвместно с арменските експерти са се договорили да работят по реализацията на проекта за ПСЕ на действащия енергоблок на ААЕЦ с 10 години до 2026 година.

Виж повече на: http://www.arka.am/ru/news/economy/srok_ekspluatatsii_vtorogo_energobloka_armyanskoy_aes_prodlen_na_desyat_let/?sphrase_id=1457700#sthash.SXcvJQHV.dpuf

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари