ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – подземен канал ще отвежда водите от АЕЦ “Фукушима-1” в океана

01.04.2014

 

 

Японските рибари са дали съгласието си за създаване на подземен канал, по който да се отвеждат водите от АЕЦ “Фукушима-1”.

Кооперативите на японските рибари взеха в края на миналата седмица решение за построяване на подземен канал, по който да се отвеждат подпочвените води в океана преди да са подложени на радиоактивно замърсяване на територията на самата централа.

Такава резолюция е приел конгресът на рибарските кооперации от региона, който се е провел в град Иваки. Председателят на асоциацията на рибарските кооперации на Фукушима Тецу Нодзаки нарече това “измъчено решение”.

По-рано местната гилдия се изказваше категорично против построяването на канала. Те се опасяваха, че властите няма да успеят да осигурят чистотата на изливаните подпочвени води. Според мнението на рибарите, това още повече би засилило подозренията относно безопасността на добиваните морски продукти.

Обаче правителството и операторът на централата, енергийната компания ТЕРСО са успели да убедят рибарите в необходимостта от такава стъпка. Сега в океана ежедневно се изливат около 400 тона подпочвени води замърсени с радиоактивни вещества от територията на атомната електроцентрала. Създаването на отводнителната система ще позволи този обем да се намали до 100 тона за денонощие.

Планира се пътят на останалите подпочвени води да бъде блокиран от изкуствена вечно замръзнала стена, по която вече се работи на АЕЦ. За целта са отделени почти 500 милиона долара, съобщава ИТАР-ТАСС.

Властите обещават, също, да организират непрекъснат контрол за съдържанието на радиоактивни вещества в подпочвените води, които ще се вливат в океана. за тях са приети крайно строги норми. В частност, изотопите на трития не трябва да превишават 1500 Bq/l, което е 40 пъти по-малко от сега действащата държавна норма.

Източник: http://www.seogan.ru/yaponskie-ribaki-soglasilis-s-sozdaniem-podzemnogo-kanala-dlya-otvedeniya-vodi-ot-aes-fukusima-1.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари