ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Китай започват операциите по енергийния пуск на руския реактор на бързи неутрони CEFR

31.03.2014

 

 

На 27 март започна процедурата по енергийния пуск на научно-изследователския реактор на бързи неутрони CEFR (Chinese Experimental Fast Reactor). Това съобщи на журналистите главният инженер на проекта за реакторната установка (РУ) БН-800 от ОКБМ Африкантов“ Владимир Седаков.

“Представители на китайския научно изследователски институт по ядрена енергия ни съобщиха, че реакторът CEFR, над който работихме и ние, вече е изведен на мощност 27%. Тоест, фактически е започнал енергийният пуск на реакторната установка, - каза Седаков. Към средата на май той ще бъде включен към енергийната система на Китай и ще започнат дейностите по усвояване на мощността”.

Китайският експериментален реактор на бързи неутрони се съоръжава с непосредственото участие на руски компании и специалисти. Монтажът и производството на оборудването са дело на „ОКБМ Африкантов“. Топлинната му мощност ще бъде 65 MW. Очаква се електрическата му мощност да достигне до 25 MW. Основното му предназначение е за извършване на научно-изследователски дейности.

Източник: http://www.newsfiber.com/p/s/m?msg=UiGUfnm2L1c%3D

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари