ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Могат ли санкциите на САЩ и ЕС да провалят ПСЕ на АЕЦ “Козлодуй”

29.03.2014

 Продължаването на сроковете за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е от жизненоважно значение за съдбата на българската ядрена енергетика изобщо. Безспорно е, че без кардинално руско участие това няма как да се случи. Все по-близък е моментът когато ще разберем ще станем ли отново жертва на политическата игра на големите, както стана с малките блокове на централата.

Някой руски медии вече многозначително поставят на челно място снимката на АЕЦ “Козлодуй” като илюстрация към приблизително един и същи текст

 

 

Съмнението

Някой от международните договори на “Росатом” могат да попаднат под ограниченията във връзка с възможните икономически санкции на Запада, призна ръководителят на “Росатом” Сергей Кириенко.

“Като се отчете цялата поредица от коментари за възможно ограничаване на икономическите взаимоотношения, ние разбираме, че някой от международните ни договори могат да попаднат под политически ограничения”, - отбеляза Кириенко.

 

Международните поръчки на “Росатом”

Портфолиото на международните поръчки на “Росатом” до края на 2014 година може да надвиши 100 милиарда долара, заяви на 21 март Кириенко. “Росатом” има договори за строителство на 22 блока, като държавната корпорация води преговори по други проекти.

 

Невиждан ръст на строителството на АЕЦ в Русия

Освен чуждестранните проекти, до 2030 година “Росатом” ще построи в Русия 28 ядрени енергоблока, заяви президентът Владимир Путин.

“В енергийния баланс на Русия делът на ядрената енергетика не е голям само 16%. Нашата цел е да достигнем до 25%. Това показва, че  ние сме длъжни до 2030 година да построим още 26 големи енергоблока. ТОва е почти толкова, колкото са произведени и пуснати е експлоатация за целия съветски период”, - отбеляза Путин.

„Росатом“ предлага проекти, които съответстват на повишените стандарти за безопасност, въведени в света след аварията на АЕЦ в Япония, подчерта президентът.

“Росатом” вече строи или разглежда предложения за строителство на АЕЦ в Китай, Турция, Иран, Виетнам, Бразилия, ЮАР, Великобритания, Бангладеш и други държави.

Източник: http://www.vestifinance.ru/articles/41097

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари