ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ обещават да избавят Европа от “газовото робство”. Русия посрещна това изявление с усмивка.

30.03.2014

 

 

Барак Обама има намерение да въведе санкции срещу Русия, засягащи енергийния сектор. В частност, президентът на САЩ обеща да избави Европа от зависимостта и от руския газ, чрез организиране нна американски доставки. Преговорите за експорт на енергийни ресурси от САЩ в ЕС вече се водят, пише newsru.com.

“Днес с президента на САЩ Барак Обама ние още един път потвърдихме нашата привързаност към подписване на амбициозен договор за трансатлантическа търговия”, - казва председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, наричано още проект за “икономическо НАТО”, резултатът от което трябва да бъде създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света и увеличаване на товарооборота между ЕС и САЩ до 160 милиарда долара годишно. Ван Ромпой заяви също, че скоро ще се проведе среща на министрите на икономиката на страните от G7, която ще бъде посветена на въпроса за зависимостта на Европа от руските енергийни ресурси.

На изявлението на Обама веднага последва реакция от руска страна. Според думите на постоянния представител на РФ в ЕЦ Владимир Чижов, думите на президента на САЩ могат да бъдат възприети като обявяване на “газова война”, която, обаче съвсем не е страшна: “Това даже не са политически “заплахи”, това даже и за “заплаха” не става. Аз бих казал, че това са политически фантазии”.

В потвърждение на това са и думите на председателя на комитета по енергетика в Държавната дума Иван Грачев: “Най-голямата компания Shell, която се занимаваше с разработване на шистов газ в САЩ, излезе от играта със загуба от 2 милиарда долара с официално изявление, като обяви това за безперспективно занимание”.

Справка:

През 2013 година «Газпром» експортира за Европа 138 милиарда m3 природен газ (27% от потребностите на страните от ЕС).

Още 23% от газа в Европейския съюз идват от Норвегия, 8% - от Северна Африка, 9% - под формата на втечнен природен газ (предимно от Азия).

Собствените добиви покриват 33% от консумацията на природен газ на държавите от Европейския съюз.

http://sitv.ru/arhiv/news/world/66715/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари