ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шестият международен форум „АТОМЕКСПО 2014“ ще се проведе в Москва от 9 до 11 юни

30.03.2014

 

Държавната корпорация „Росатом“ организира в Москва на 9-11 юни 2014 г. шести международен форум „Атомекспо 2014“.

За петте години от своето съществуване, „Атомекспо 2014“ се превърна в едно от основните световни събития, по време на което се обсъждат най-актуалните въпроси от областта на ядрената енергетика, формират се тенденциите за нейното по-нататъшно развитие.

 

 

Целите на „Атомекспо 2014“ са да се даде възможност на лидерите в световната ядрена енергетика и промишленост публично да определят мястото и ролята на ядреното производство в енергийния микс на 21 век, да се анализират основните предизвикателства, проблеми и възможности за развитие в световен мащаб.

В рамките на форума ще се проведе специализирана международна изложба и конгрес (пленарна среща и кръгли маси), на които са поканени представител и от международни, държавни и неправителствени организации, руски и чужди компании, водещи експерти в областта на ядрената индустрия.

Основната тема на пленарната среща на тазгодишния форум е „Ядрената енергия – условие за енергийна стабилност“. Прогнозите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предвиждат стабилно увеличаване на броя на атомните централи в света през следващите 20 години. Ядрената енергетика ще подпомогне укрепването на енергийната сигурност, ще спомогне за намаляването на цените на изкопаемите горива, ще намали последиците от климатичните промени и ще направи националните икономики по-конкурентноспособни.

Сред лекторите на пленарната среща са поканени Луис Ечевари (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), Сергей Кириенко (държавна корпорация „Росатом“), Ърнест Мониз (министерство на енергетиката, САЩ), Бенедикт Мартинс (министерство на енергетиката, ЮАР), Чаба Байи (MVM), Люк Урсел (Areva), Винсент де Риваз (EDF Energy), Чандра Пурохит (NPCIL, Индия), Доминик Ристори (генерален директор за енергетика в Еврокомисията, Белгия).

Историческа справка:

Форумът се провежда за пръв път през 2009 г. в Москва. Юбилейният пети международен форум „Атомекспо 2013“ се проведе на 26-28 юни 2013 г. в Михайловски манеж, Санкт Петербург, и в него се включиха над 2000 участници от 42 държави. По време на кръглата маса и тематичните сесии бяха изнесени презентации и доклади по най-актуалните теми в областта на ядрената енергия, представени от над 800 делегати, членове на 275 организации.

Форумът се проведе при специални условия: за пръв път той беше интегриран в рамките на мащабно енергийно събитие – международната конференция на високо равнище на МААЕ, която също беше организирана в Санкт Петербург.

Във форума взеха участие представители на държавите Ангола, Белгия, Замбия, Йемен, Индонезия, Ливан, Пакистан. Бяха подписани няколко стратегически международни договори, сред които и споразумения за сътрудничество в сферата на ядрената енергия между Държавната корпорация „Росатом“ и международни компании и държавни институции. Работата на форума беше активно отразена от руски и международни медии.

В изложението на „Атомекспо 2013“ се включиха 153 държави. Сред новите участници в него бяха „Промстройсевер“, „Комплект Енерго Груп, научно-производственото предприятие „Елерон“, „Специални метали“, „Червена звезда“, Научният институт по техническа физика „Забахин“ и др.

Източник: Пресслужба „Атомекспо“
Всички подробности на: http://2014.atomexpo.ru/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари