ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ е готов да сподели своите технологии с чуждестранни партньори

29.03.2014

 

„Росатом“ е готов да покани в проекта за нови ядрени технологии „Прорыв“ (Пробив) на бързи неутрони чуждестранни инвеститори, като им обещава в замяна преференциално лицензиране на технологията или правото да доставят оборудване за проекти в трети страни. Но ключов въпрос за инвеститорите е комерсиалната ефективност на ядрената енергетика, а тези показатели при новите проекти за АЕЦ засега не са еднозначни.

 

 

„Росатом“ разглежда възможността за привличане на задгранични партньори в проекта „Прорыв“ (създаване на реактори с голяма мощност на бързи неутрони и технология по затворен ядрено-горивен цикъл). Това беше обсъждано преди месец и половина, разказва заместник-генералният директор на “Росатом” Вячеслав Першуков. Партньорите трябва да притежават неядрени технологии или да са оператори на АЕЦ. Например, това може да бъде производител на оборудване, като парогенератори, турбини или системи за управление на технологичния процес, уточни господин Першуков. Контролът върху “чувствителните” технологии на ядрения цикъл “Росатом” оставя за себе си.

Сега основната технология за АЕЦ на “Росатом” са реакторите ВВЭР на топлинни неутрони. Реакторите на бързи неутрони използват да деление най-разпространеният изотоп U238, но комерсиални АЕЦ от този тип засега няма. Така е защото, Белоярската АЕЦ с “бързият” реактор БН-600 се счита за опитно-промишлен.

Източник: http://www.kommersant.ru/doc/2436750

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари