ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – до 10 години трябва да завърши разработката на ядрен реактор, работещ с ториево гориво

30.03.2014

 

Китай работи по проектирането на нов тип реактор за АЕЦ, който да понижи зависимостта на енергетиката от въглищата и да намали изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата.

Желаейки да намали броя на електрическите централи, които работят на въглища, китайското правителство съкрати сроковете за разработка на АЕЦ, която използва тория като гориво, на 15 години.

Сега групата изследователи в Шанхай, натоварена с тази задача, разполага с 10, а не с 25 години, за да разработи първата в света АЕЦ с ториево гориво.

През януари Китайската академия на науките откри център за високотехнологични изследвания, с цел да бъде създаден промишлен реактор, който да работи с разплав на соли и гориво от торий, съобщава хонконгският вестник South China Morning Post.

Източник: www.theguardian.com

 

Б.Р. За да се запознаете по-подробно с темата ви препоръчвам да прочетете статията МАГАТЭ выпустило документ по торию, а в следващите редове можете да се запознаете със заключителната и част.

По-голямото разпространение на тория в природата, неговата химически инертна природа, добрата топлопроводимост и изгодните му неутронно-физически характеристики правят горивните цикли с използването на торий привлекателни за ядрения отрасъл.

В света продължават инвестициите в научно-изследователските и опитно-конструкторските работи (НИОКР) по ториевото гориво и се натрупва база от знания.

Да се нарекат зрели технологиите за производство на ториево гориво на този етап е рано. Точно по същия начин не трябва да се считат за достатъчни натрупаните данни за поведението на ториевото гориво под въздействието на външно облъчване,

Авторите на документа формулират извода, че ние сега вече имаме достатъчно знания и опит за можем да реализираме технически използването на ториевото гориво в отворения горивен цикъл с реактори LWR и HWR.

 

Говорейки за потенциала при използването на тория в затворен горивен цикъл, авторите на документа твърдят, че такива цикли ще станат икономически по-изгодни само след поскъпване на природния уран над 400 долара/килограм.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари