ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Свръхпроизводство на електроенергия – АЕЦ „Козлодуй“ и ВЕИ намаляват производството

20.03.2014

 

Заради топлото време и пониженото потреблението ЕСО нареди драстично намаление на мощностите

 

 

С топлото време дойде и познатият от миналата година проблем за енергетиката – свръхпроизводство на електроенергия, която никой не иска да купи.  Това наложи драстични ограничения на мощностите, като първите потърпевши бяха АЕЦ „Козлодуй“ и производителите на възобновяема енергия.

Да се ограничат с 60% мощностите на всички ВЕИ централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, нареди днес Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Така в днешния ден – сряда, 19.03.2014 г., от 10:00 до 17:00 часа фотоволтаичните и вятърните паркове ще работят с 40% от капацитета си. Това съобщи EVN България Електроразпределение, като уточни, че налагането на ограничения е от компетенциите на ЕСО, а EVN България Електроразпределение спазва стриктно разпорежданията на държавния системен оператор.

При установяване на неизпълнение на оперативното разпореждане от страна на даден обект EVN България Електроразпределение ще пристъпи към преустановяване на достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението, обявиха от дружеството.

Освен производството на енергия от ВЕИ с 30% бе ограничено и производството на ток от АЕЦ „Козлодуй“ заради топлото време, става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор.

 

 

Въведеното ограничение на производството от електроцентрали е в резултат на изключително топлото време, което води и до по-ниско потребление на елекетроенергия в страната. Това обясниха днес от Електроенергийния системен оператор след като дружеството е разпореди да се ограничи производството на ток. Оттам припомнят, че първо са ограничили производството на ток от АЕЦ „Козлодуй“. Така в момента 6-ти блок на централата работи с мощност 734 MW. На пълно натоварване работи 5-ти блок на ядрената ни централа, става ясно от предаваните данни оттам.

Понеже ограничението на атомната централа не е било достатъчно, за да се осъществи баланса на енергийната система от ЕСО са разпоредили и ограничаване на производството на ВЕИ централите, обясниха от системния оператор. „Ограничаването на производството на електроцентрали се прави в настоящия ден, според потреблението. Не може да се каже дали това ще бъде необходимо и през следващите дни“, обясниха още от ЕСО.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари